fbpx
16 oktober, 2015 | Åsa Erba Stenhammar | Pensioner

Vi vill mer för framtidens pensionärer

Nyligen informerade Arbetsgivarverket om innehållet i det pensionsavtal som ska ersätta det uppsagda avtalet. Vi har förhandlat om framtidens pensionsavtal sedan hösten 2013. Dessa diskussioner har visserligen gett oss många framgångar men det som Arbetsgivarverket nu presenterar är inte tillräckligt för oss. Många viktiga framtidsfrågor är fortfarande olösta!

I det som Arbetsgivarverket skriver ser jag att de inte kommit längre än där vi var i juni. Då ställde Arbetsgivarverket ett ultimatum, släpp era medlemmars frågor eller lämna förhandlingsbordet – vi valde medlemmarnas frågor.

ST, tillsammans med de övriga förbunden inom statlig sektor såg det som omöjligt att skriva på ett ofärdigt avtal som inte innehöll lösningar för våra viktiga framtidsfrågor. Jag noterar att Arbetsgivarverket fortfarande inte tar hänsyn till framtidens utmaningar. I detta får jag också stöd från Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i dagens Arbetet.

ST vill tillsammans med de andra fackförbunden inom statlig sektor fortsätta förhandla om hur vi möter de utmaningar som ett allt längre arbetsliv innebär och några svar finns alltså inte att hämta från Arbetsgivarverket. Ställer er, till exempel, nedanstående frågor så förstår ni hur oerhört viktiga förhandlingarna är för våra medlemmar.

– Hur ska vi få fler att orka arbeta längre upp i åldrarna? Idag ser vi att sjuktalen ökar, denna trend kommer att öka om vi som parter inte tar vårt ansvar och försöker hitta lösningar.

– Hur ska vi lösa framtidens kompetensförsörjning om villkoren för chefer och specialister urholkas?

– Hur ska vi säkerställa säkerheten då Arbetsgivarverket höjer pensionsåldrarna för framtida flygledare och officerare?

ST vill ta ansvar för dessa frågor och vill förhandla fram lösningar innan vi tecknar på ett pensionsavtal för framtidens anställda inom staten.

Mer från samma skribent