fbpx
Hur står det till med arbetsmiljön i staten?
11 september, 2014 | Sofia Johansson | Arbetsmarknad

Vart tog jobbfrågan vägen i valrörelsen?

Om tre dagar är det val och snart är valrörelsen över. Jag har aldrig varit med om en valrörelse där vi har så hög arbetslöshet och det pratas så lite om jobben. Vem kidnappade jobbfrågan?

Senast igår hörde jag Fredrik Reinfeldt säga på TV att jobben är valets viktigaste fråga. Det har blivit som en bekännelse för att sedan kunna börja prata om andra intressantare och möjligtvis mer strategiska frågor som regeringsduglighet.

Stefan Löfven skulle nog vilja att debatten handlade om jobben men han lyckas inte sätta den dagordningen. Hans utspel den senaste veckan har handlat om satsningar på järnvägen, vikten av minskade klyftor i samhället och idag kör han på antirasism. Det är förvisso satsningar som skulle kunna bidra till sänkt arbetslöshet men det fångar ju inte problematiken med det stora antalet arbetslösa Sverige har.

Förvisso nämns arbetslösheten i alla partiers valmanifest men de lyfter ändå hellre fram skolan, vården och vinster i välfärden när de ska tala om sina vallöften och göra sina utspel.

Vi har, enligt SCB, nästan 400 000 människor som inte har ett jobb att gå till. Många fler än förut är långtidsarbetslösa. Det finns en stor grupp av unga som vare sig har jobb eller utbildning. Vi riskerar att få en generation av unga som aldrig kommer in på arbetsmarknaden.

Avsaknaden av jobb är ett stort problem för individer, familjer och för samhällets ekonomi. Om detta skulle jag vilja höra politikerna tala om i flera timmar. En uppmaning till alla politiker är att lyfta fram jobbfrågan och använd de sista dagarna till att ge mig och alla medlemmar i ST er lösning. Låt gärna lösningen innehålla förslag från STs valprogram som exempelvis en skarpare arbetsförmedling och att den dolda övertiden ska användas till fler jobb.

Etiketter:
, ,

Mer från samma skribent

2017-11-07 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Ordförande i Svenskt Näringsliv Leif Östling sysslar med skatteplanering och vill inte betala skatt i Sverige. Med det har han också tappat sin trovärdighet som opinionsbildare i skattefrågor. Även statliga bolag stöttar Svenskt Näringslivs...

2017-10-12 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Flera myndigheter ska flytta från Stockholm till andra orter. Än så länge berörs minst 500 personer. Eftersom ST är största fack inom staten så berörs många av våra medlemmar och därför är det en viktig fråga för oss. I förra veckan åstadkom vi ett bra...

2017-05-24 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Vi vill att det införs en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Alla anställda på statligt uppdrag ska gå igenom en utbildning som ger kunskaper om exempelvis myndighetsutövning, offentlighetsprincipen, sekretess, bisysslor och meddelarskyddet...