fbpx
31 augusti, 2016 | Sofia Johansson | Arbetsmiljö

Vad är hälsoväxling?

Det har pratats mycket i samhällsdebatten om hälsoväxling, men vad är det och är det bra? Det är regeringen med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen som skapat ordet hälsoväxling. Det ska symbolisera arbetsplatser som satsar på friskare personal och då slipper betala en extra avgift till sjukförsäkringen. Bakgrunden är att sjukskrivningarna ökar och att det kostar miljardbelopp för staten.

Idag träffar också Annika Strandhäll alla myndighetschefer för att tala om insatser för förbättrad hälsa.

Strandhäll vill få ner sjuktalen, det vill säga antal dagar som anställda är sjukskrivna och hon hotade därför arbetsgivarna med lagstiftning. Arbetsgivarna gillade inte förslaget för de vill inte betala mer pengar. Vi i Fackförbundet ST gillade inte förslaget för att vi tror att det gör det svårare för sjuka och de som har diagnoser att få ett jobb. Men Strandhäll hotade inte enbart utan lockade också med att om arbetsgivare och fackförbund kom överens om insatser för bättre hälsa på jobbet och minskade sjukskrivningar så skulle hon dra tillbaka lagstiftningen.

Sagt och gjort, inom både privata, kommunala och statliga sektorn gjordes avsiktsförklaringar om hälsoinsatser på arbetsplatser. Så vi i ST har gjort upp med Arbetsgivarverket om förebyggande insatser för ökad hälsa och insatser under sjukskrivningen. Så vad betyder det? Jo, att nu startar förhandlingarna om vilka hälsosatsningar som ska göras. Nu ska avsiktsförklaringen bli konkret och pengar avsättas. Min gissning är att vi vet mer om innehållet i slutet av september.

Mer från samma skribent