fbpx
Justitieminister Beatrice Ask
4 december, 2013 | Sofia Johansson | Öppenhet

Utökat meddelarskydd men inte i statliga verksamheter

Idag presenterades utredningen om stärkt meddelarskydd och den överlämnades till Beatrice Ask.  Utredningen föreslår ett utökat meddelarskydd med meddelarfrihet och efterforsknings- och repressalieförbud som ska gälla för privata verksamheter inom vård, skola och omsorg när de i någon mån har offentlig finansiering. Det är väldigt bra. Efter många utredningar som har fastnat i den här frågan går det äntligen att få fram ett vettigt förslag.

Utredningen föreslår däremot inte att någon annan offentligt finansierad verksamhet ska omfattas av meddelarskydd. Inom statlig sektor gäller det exempelvis verksamhet som infrastruktur, flygledning, IT och kompletterande aktörer hos Arbetsförmedlingen. Det är så klart synd att utredningen inte tar ett steg till när det omnämns i direktiven. Jag menar att det är av största vikt att även de som jobbar med exempelvis tåg och underhåll har rätt att slå larm om det brister i säkerheten. Att undvika en enda tågolycka, eller för den delen flygolycka, skulle kunna rädda många människors liv. När en verksamhet finansieras av skattepengar så ska det också finnas en insyn i verksamheten och de som arbetar där ska ha rätt till meddelarskydd.

Argumenten som utredningen använder är att statlig verksamhet kan vara kortvarig och inte tidsbestämd. De menar också att verksamheterna som exempelvis kompletterande aktörer kan vara små och då kan det bli komplicerat med meddelarskydd. Utredningen skriver också att det kan vara svårt att avgränsa vilken verksamhet det ska gälla. Jag menar tvärtom som utredningen, desto större anledning till att erbjuda meddelarskydd till anställda om verksamheten är liten.

Redan idag finns det skillnader som är inkonsekventa när det gäller meddelarskydd mellan verksamhet i stat och kommun. Med dagens förslag blir de skillnaderna än större. Vi i ST vill inte stoppa mer öppenhet och mer insyn, vi bara önskar att även våra medlemmar fick de rättigheterna för de behövs.

Foto: Pawel Flato

Mer från samma skribent