fbpx
9 november, 2016 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Trumps seger skapar oro också för svensk demokrati

Det är säkert många med mig som hejade på Hillary Clinton i nattens val i USA. Trots fler röster fick hon se sig besegrad av Donald Trump. En man som i mina ögon är en läskig figur med obehagliga värderingar. Men att han är sexistisk, har nedsättande åsikter om homosexuella och funktionsnedsatta och full av rasistiska åsikter fick inte republikanska väljare att tveka.

Donald Trump har byggt sin valrörelse på misstro mot det etablerade samhället. Han hävdar att USA har korrupta system och att institutioner är riggade för att ge enskilda favörer framför alla medborgare. Hans populism fräter ner samhällets grundpelare. Väljarna lockas mer av känslan av att vara en del av utanförskapet mot etablissemanget och det spelar inte någon roll att det inte finns någon sanning i hans hatretorik.

Det är en obehaglig utveckling i ett mäktigt land. Men ännu vet vi väldigt lite om vilken politik Donald Trump verkligen kommer föra. Som det ser ut nu får republikanerna majoritet i kongressen och håller det i sig så ger det Trump stora möjligheter.

Jag tycker att det allvarliga att Trump ger sig på de system som demokratin är uppbyggd på. Han vinner på att förstöra människors tillit till staten och till demokratin. Vi kan se med oro på USA men vi borde också oroa oss för Sverige och Europa. Här hemma har vi Sverigedemokraterna som vinner allt starkare gehör med sin politik där de ifrågasätter etablissemanget och gärna spelar på människors brist på tillit till staten.

Mer från samma skribent