fbpx
Här sitter vi och jobbar tillsammans runt ett bord
12 maj, 2017 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad

Tar robotarna över ditt jobb? Eller vad behöver du kunna på framtidens arbetsmarknad?

TCO-förbundens tankesmedja Futurion har räknat ut att ungefär hälften av de jobb som idag utförs av oss människor kan ersättas av en robot. Skrämmande? Jo vars! Men tänk så här – jobb har kommit och gått, branscher har försvunnit och nya har uppstått. Diligenstrafiken i USA ersattes av nyare och snabbare kommunikationer. I England började man på 1820-talet använda de första ångmaskindrivna vävmaskinerna. Dessa maskiner innebar att många vävare blev arbetslösa och på vissa ställen hände det att arga vävare slog sönder vävmaskinerna, vilket så klart inte hjälpte för att stoppa utvecklingen. Inom tidnings- och trycksaksbranscherna ersattes så småningom den gamla blysättningen av offsettryck. Visserligen under en del protester, men vad hjälpte det?

Framtiden är redan här

Futurion skriver i sin rapport ”Framtidens färdigheter i ett digitaliserat arbetsliv” att 65 procent av de unga som börjar skolan i dag kommer att ha jobb och yrken som inte finns än. En svindlade och likväl hoppfull tanke. Men hur ser framtiden ut för oss som jobbar här och nu? Kommer vi att ersättas av robotar som aldrig är sjuka, som aldrig vabbar eller har semester? Ja vissa av oss kan nog räkna med att det vi jobbar med idag kanske vi inte behöver utföra om några år. Det betyder så klart inte att vi kan sluta jobba. Det betyder att vi kommer att jobba med andra saker, kanske i yrken som inte finns ännu. Det betyder också att vi måste se om vårt hus, vara öppna för kompetensutveckling och omställning. Vi behöver vara flexibla, nyfikna och vakna. Inte helt enkelt men nödvändigt.

Robotiseringen kan även innebära förbättringar i arbetslivet. Kanske slipper vi utföra massor av tråkiga och monotona arbetsuppgifter framöver? Kanske kan vi ägna mer tid och kraft till att utveckla vår kreativitet och skaparkraft? ” Som den här rapporten visar är det inget nytt att monotona jobb automatiseras. Historiskt har det snarare varit regel än undantag och därför är det inget som längre verkar hotande för oss. I stället är det den artificiella intelligensen, maskininlärningen och en helt ny generation robotar som nu utmanar oss. Om maskinerna både kan lära sig själva, att tänka och att känna – vad blir då kvar för oss människor”, funderar Futurion.

Vilka jobb försvinner? Vilka kompetenser efterfrågas?

Och ja, vi kan se att vissa yrken är mer hotade än andra. Exempel på yrken och branscher som är relativt enkla att robotisera är telemarketing, växeloperatör, gravör, urmakare, kassabiträden, receptionister, bibiliotekstekniker, kort sagt ”yrken där arbetsmomenten i stora stycken är så pass mönsterstyrda, väldefinierade och repetitiva att de kan inordnas i en dataalgoritm”.

Men myntet har som bekant två sidor; om statiska och repetitiva jobb fasas ut och ersätts av robotar så kommer framtidens arbetsmarknad att efterfråga andra kompetenser som vi kanske inte kan eller ens vill robotisera. Vi människor kommer att vara efterfrågade för arbeten som kräver utpräglat mänskliga färdigheter såsom social kompetens och kreativitet. Färdigheter och förmågor som handlar om att komma på ovanliga och smarta idéer inom ett visst ämne eller som kan användas i en viss situation för att lösa problem kommer att vara attraktiva liksom teoretiska och tekniska kunskaper för att kunna komponera, producera och utföra verk av musik, dans, bildkonst, teater och skulptur. Den som lär sig förhandla, medla mellan människor och grupper, förmedla, visa empatiskt stöd – kommer förmodligen att kunna vraka och välja bland jobben på framtidens arbetsmarknad.

Forskningen och historien har visat att vi, vid varje tekniskt och industriellt utvecklingskliv, har gjort oss av med tunga, monotona och farliga arbetsuppgifter medan vi har skapat mer tid för de kreativa, komplexa och analytiska uppgifterna. Och inte minst fler arbetsuppgifter som kräver empati och social förmåga. Så på sätt och vis har maskinerna faktiskt gjort vårt arbetsliv mer mänskligt. Den nya tekniken har gjort att vi människor har ökat vår produktivitet, skapat nya tjänster och nya jobb. Arbetsmarknaden är i ständig utveckling och förändring.” (Källa: Framtidens färdigheter … )

Vi behöver inte gilla utvecklingen, men vi behöver förhålla oss och rusta oss inför den. Vi behöver lära oss mer med fokus på framtidens färdigheter och kompetenser. Det är så vi både robot- och framtidssäkrar arbetslivet. För framtiden är redan här – var så säker!

Här kan du ladda ner Futurions rapport:

 

 

Mer från samma skribent