fbpx
Foto: Magnus Länje
2 maj, 2016 | Sofia Johansson | Arbetsmarknad

STs medlemmar bidrog till regeringens jobbförslag

Igår var det första maj och statsminister Stefan Löfven lovade 5 000 beredskapsjobb inom staten. Jobben ska vara enkla och riktar sig till dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsuppgifterna ska vara sådant som behöver bli gjort men som idag inte görs av någon. Motivet till satsningen är enligt Löfven att staten ska gå före.

Vi i ST tackar Löfven för att han vill göra verklighet av STs förslag om beredskapsjobb inom staten. Men vi tackar också våra medlemmar som skickade in förslag på arbetsuppgifter till beredskapsjobb när vi i vintras gjorde en insamling. Vi fick tips på vård av kulturarv, både på föremål på museum och på fastigheter, miljövård i form av skogsröjning och bättre vattenmiljö samt arkivering och katalogisering av handlingar och föremål. Förslag från våra STs medlemmar som statsministern igår använde när han exemplifierade vilka jobb det handlar om.

Vad är då skillnaden på Löfvens enkla jobb i staten mot de enkla jobb som den borgerliga oppositionen vill se inom privat sektor? Det handlar ju framförallt om att beredskapsjobb ska ske med schyssta villkor enligt kollektivavtal och med bra löner. I motsats till de enkla jobb där det ska betalas usla löner som dessutom riskerar att smitta av sig på övriga arbetsmarknaden. Det är inte konstigt att vi som gillar facket också föredrar beredskapsjobb.

Mer från samma skribent