fbpx
7 november, 2017 | Sofia Johansson | Statligt uppdrag

Statliga bolag bör sluta stötta Östlings politik

Uppdrag granskning avslöjade att ordförande i Svenskt Näringsliv Leif Östling sysslar med skatteplanering. Han undviker att betala skatt i Sverige genom att ha ett bolag på Malta. Troligen håller sig Östling inom lagens ramar men knappas innanför moralens.

När han fick frågan om varför han gör det så svarade han det som snart kommer att bli klassiskt ”vad fan får jag för pengarna?” Ett uttalande som han senare backade ifrån.

Att Östling fått både utbildning och välfärd var inget han reflekterade kring i intervjun. Både agerandet och inställningen till att betala skatt diskvalificerar Östling från att kunna driva opinionsbildning i skattefrågor framöver. Skattefrågor brukar annars vara Svenskt näringslivs paradgren. Men det går inte att ställa krav på staten i skattefrågor om du själv inte vill vara med och betala skatt.

Men det slutar inte där. Det finns också flera statliga bolag som bidrar till Svenskt Näringslivs opinionsbildning. STs rapport Att tala med förstånd visar att statliga bolag genom sina moderbolag bidrar med drygt 30 miljoner kronor per år i medlemsavgift till Svenskt Näringsliv. Troligen mer. Bland annat SJ, Vattenfall och Systembolaget är indirekta medlemmar. Detta samtidigt som Svenskt Näringsliv tar ställning i politiska frågor som står i strid med ägaren, statens uppfattning.

Det är dags för staten att hitta en ny arbetsgivarorganisation för de statliga bolagen och den arbetsgivarorganisationen bör dela värderingen att det är ok att betala skatt i Sverige och bidra till att utveckla det svenska samhället.

Mer från samma skribent