fbpx
11 februari, 2015 | Sofia Johansson | Arbetsrätt

Statens kaka är liten och otrygg

På ST möter vi återkommande medlemmar som har varit visstidsanställda i många år. Rekordet var förra året då en person hade varit på samma statliga arbetsplats i 20 år utan att få en fast anställning. De senaste uppgifterna på SCB talar om att 22,5 procent av de anställda i statlig sektor har en provanställning, vikariat eller jobbar i projekt. Allt är så klart inte missbruk av visstidsanställningar men det är alltför många för att vara ok.

Statlig sektor borde föregå med gott exempel på arbetsmarknaden och missbruket av visstidsanställningar bör upphöra.

Missbruk genom stapling av visstidsanställningar ska inte vara möjligt. Det var arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked till riksdagen igår. Hon berättade att departementet håller på att utreda olika alternativ till dagens lagstiftning och att hon så snart som möjligt vill presentera ett förslag.

En bra början vore om regeringen tog bort anställningsförordningens regler om kortvariga och enstaka perioder som inom staten gör möjligheterna ännu större till att växla mellan olika anställningsformer och gör att visstidsanställningarna kan upprätthållas extra länge.

Mer från samma skribent