fbpx
28 juni, 2013 | Sofia Johansson | Internationellt

ST fördömer övergrepp på demonstranter i Turkiet

Nu har protesterna i Turkiet pågått en månad och igår skickade vi ett protestbrev till Turkiets ambassad för att fördöma de övergrepp som ägt rum i samband med demonstrationerna samt för att uppmana den turkiska regeringen att respektera förenings- och församlingsfriheten, som utgör två grundpelare i en modern demokrati. Kommunal har valt att göra detsamma.

Den 27 maj 2013 inleddes protester i Turkiet mot att bygga ett köpcenter vid Geziparken som är en av få gröna parker i centrala Istanbul. Efter sammandrabbningar med polisen väcktes en bred folklig vrede och protesterna spreds över Turkiet och har haft sitt centrum på Taksimtorget i Istanbul. I samband med dessa protester har Turkiets regering kritiserats hårt för polisens brutala agerande. Enligt Amnesty International har konflikten orsakat mer en 1000 skadade och två dödsfall.

Ett flertal turkiska fackföreningar och de fackliga centralorganisationerna KESK och DISK har under den senaste månaden gått ut i strejk. Syftet har varit att visa sitt stöd för demonstrationerna och för att protestera mot polisens brutalitet. För oss som facklig organisation är det viktigt att stödja fackliga rättigheter i andra länder.

 

Mer från samma skribent