fbpx
6 november, 2014 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Skyll inte på Finansdepartementets tjänstemän

Maria Schottenius kallar i måndagens DN Finansdepartementets tjänstemän för ”kulturfientliga stollar”. Detta eftersom de enligt uppgift har föreslagit att anslagen till Medelhavsinstituten ska upphöra. Schottenius fortsätter sin retorik och menar att statsministern och finansministern ska utröna vilka tjänstemännen är som föreslagit detta och åtgärda dem. Schottenius avslutar det hela med en uppmaning till regeringen, upp till bevis.

Jag kan inte läsa det på något annat sätt än att de enskilda tjänstemän på Finansdepartementet som har tagit fram förslaget om Medelhavsinstitutet ska sökas upp och få sparken. Nu kan vi börja tala om stolligt. Schottenius som själv har haft ett förordnande av regeringen som kulturråd borde rimligtvis veta att så går det inte till i statsförvaltningen.

Alla kan ha synpunkter på att spara 22 miljoner kronor på att lägga ned fyra institut runt Medelhavet. Men har du det så riktar du åsikterna mot politiken. Det är regeringen som har lagt fram förslaget och det är regeringen som bär ansvaret. Som tjänsteman i Regeringskansliet utför du ett professionellt arbete som du får i uppdrag att göra. Statliga tjänstemän ska inte känna osäkerhet kring sin anställningstrygghet för att de utför en arbetsuppgift. Det anser bara stolliga journalisten Schottenius.

Mer från samma skribent