fbpx
Manifestation utanför riksdagen
10 december, 2019 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad

Skyddsombud på AF larmar till Arbetsmiljöverket

HSO vid Arbetsförmedlingen region Syd slår larm om att de saknar förutsättningar för att kunna bedriva verksamheten längre.

I går kunde vi läsa om att regeringen och samarbetspartierna skjuter upp AF-reformen till 2022. Mycket bra att de låter det ta den tid som kan behövas för att få omgörningarna på plats och inte hasta och slarva  igenom reformen. Det är något som Fackförbundet ST har krävt och ideligen upprepat. Men hela den här processen har kostat mycket. Varslet och massuppsägningarna har nyligen fått huvudskyddsombudet på myndigheten i region Syd att slå larm till Arbetsmiljöverket. Han bedömer att man ”inte har några förutsättningar att bedriva verksamheten längre”. Arbetsförmedlarna är för få helt enkelt. De har nästan halverats två gånger om samtidigt som de arbetslösa som behöver hjälp och stöd är ungefär lika många.

Efter varslet i januari i år har 1600 anställda slutat och 1300 personer slutat på egen begäran. I region Syd innebär det att personalstyrkan har minskat med nästan hälften (43 procent).

Huvudskyddsombudet fruktar även att antalet anmälningar om hot och våld kan komma att öka mot personalen om inte myndigheten reagerar och agerar. Arbetsmiljöverket kommer nu att besöka regionen den 17 december för att se om åtgärder kan vara aktuella. Det lär således ta både tid och resurser i anspråk för att först reparera det som har trasats sönder innan det ens är möjligt att föröka bygga en ny organisation. Tidsfristen har utökats ett år. Frågan är om det räcker?

Mer från samma skribent