fbpx
23 april, 2018 | Magnus Runsten | Internationellt

Schyssta villkor krävs när statliga jobben flyttar både i Sverige och i Ukraina

För den som försöker hänga med i turerna kring utlokaliseringar av statliga jobb är det bekant att vi i Fackförbundet ST anser att det finns klokare sätt att säkra statlig närvaro i hela landet. Som utlokaliseringarna sker idag drabbas både medlemmar och de verksamheter i sig  vilket riskerar att motverka syftet med att höjda tilliten och tillgängligheten för statlig service i hela landet.

Vad som är mindre känt här hemma är att Fackförbundet ST parallellt stöttar statstjänstemannaförbundet i Ukraina i deras tider av omstruktureringen av den offentliga sektorn.

Under veckan har vi inom ramen för vårt utvecklingsprojekt i Ukraina utbildat fackliga aktivister i att väcka engagemang, inkludera fler i det fackliga och arbeta strategiskt med organisering. Den offentliga sektorn i Ukraina behöver reformeras. Att en större del av offentlig service kommer närmare folket genom reformerna är i grunden något gott. Samtidigt innebär det stora utmaningar för anställda som blir av med sina jobb vid centrala myndigheter och småkommuner som slås samman.

Men den stadiga grund som offentlig förvaltning behöver stå stark på är samma i våra länder, det vill säga: trygga och kompetenta offentliga tjänstemän. Fackets engagemang i arbetsvillkor är en given komponent i att sätta denna grund stadig, annars vacklar demokratin som bärs upp av de som arbetar på medborgarnas uppdrag.

Därför vill vi på plats dela med oss av våra erfarenheter från organisering i Sverige. Att förbli relevant i en föränderlig tid är inget som någon facklig rörelse kan ta för givet. Förtroende för det offentliga och det fackliga är något vi måste erövra gång på gång.

Det gläder mig därför att höra deras berättelser, att se deras engagemanget och ta del av deras framgångar. Förra året vände trenden med medlemstapp i alla regioner som deltog i det utbildningsprogram vi bedriver i det ukrainska samarbetsprojektet. Nu introducerar vi ytterligare nya metoder för det fackliga arbetet och vi hoppas på en ljus framtid i tider av förändring, här hemma och hos våra vänner i Ukraina.

Staten ska finnas till för medborgarna men för att tllhandahålla god service måste de som jobbar på statligt uppdrag ha schyssta villkor, det är en universell framgångsfaktor oavsett hur man ritar om den statliga kartan!

Etiketter:
,

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...