fbpx
Stressen i arbetslivet
16 april, 2018 | Elin Moberg | Nyheter

Regeringen snålar när myndigheter måste flytta

Idag presenterade regeringen vårbudgeten och med den ynka 3 miljoner extra för de myndigheter som ska flytta från Stockholm till andra delar av landet. Det är Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor som fått ett tillskott på tre miljoner, trots att man begärt tio miljoner för att hantera flyttlasset. Övriga myndigheter har fått veta att de ska klara sig inom befintligt anslag. Detta alltså trots att Riksrevisionen räknat ut att det kostar ca 1 miljon per flyttat jobb.  

Alla som någon gång flyttat vet att det kostar, både tid och pengar. Det är lokaler som ska hittas, hyreskontrakt som har uppsägningstid, saker som ska packas och transporteras. Men när det gäller myndigheters flyttar är det framförallt personalomsättning som kostar pengar. STs undersökningar visar att vissa myndigheter tappar upp till halva sin arbetsstyrka redan när det är så lång tid som ett år kvar tills omlokaliseringen ska vara genomförd. När Fastighetsmäklarinspektionen, som flyttade 2017, hade ca tio månader kvar till flytt från Stockholm till Karlstad, hade de flesta anställda redan slutat och några nya hade inte rekryterats. 

Det här innebär både extra kostnader och kompetenstapp. Myndigheterna får problem att genomföra sin verksamhet och uppdrag läggs på hög. Men det kostar också pengar som regeringen istället får skjuta till i efterhand. Ett exempel är e-hälsomyndigheten där regeringen sa nej till att tillföra extra pengar från början. Sedan fick man istället i två omgångar tillföra 30 miljoner kronor för att bekosta flytten.  

En del av de problem vi på ST ser på myndigheter som ska omlokaliseras handlar om just detta, att det inte finns några pengar för att hantera flytten. Det gör det svårt för myndigheterna att teckna bra avtal för omställning för medarbetarna som då istället söker sig bort från arbetsplatsen så snart som möjligt. Pengar i efterhand gör att myndigheterna tvingas snåla och hantera flytten ad-hoc.  

Ge de myndigheter som ska omlokaliseras ett särskilt anslag och bra riktlinjer kring flytten. Det skulle underlätta för myndighetsledningen att skapa en ordnad flytt med rimliga villkor för medarbetarna och motverka tidiga kompetenstapp. Omlokalisering av statliga jobb ska ske med ordning och reda för både verksamhet och personals skull. Om verksamheten inte fungerar och personalen inte kan göra sitt jobb så är det slutändan medborgarna som drabbas.  

Mer från samma skribent

2020-05-25 | Elin Moberg | Öppenhet

Via hemtjänst och äldreboenden har smittan drabbat just de som skulle isoleras och skyddas. Kanske var det oundvikligt, eller åtminstone väldigt svårt att undvika att sjukdomen skulle leta sig in just här. Men det är ändå något som skaver, och det...

2019-09-09 | Elin Moberg | Statsförvaltning

Mest drabbat av nedskärningar i den statliga servicen är mindre orter på landsbygden, för många människor i glesbygd har avståndet till det närmaste myndighetskontoret ökat med många mil. Och värre kommer det att bli. SKLs ordförande Anders Knape gick i...

2019-03-29 | Elin Moberg | Statsförvaltning

Idag meddelade regeringen att man tar ett viktigt steg för att en utbildning för statsanställda ska bli verklighet. En gemensam och obligatorisk utbildning för de som anställs i staten är en fråga som vi på ST drivit länge. Vi är glada att våra...