fbpx
14 april, 2020 | Magnus Runsten | Internationellt

Offentliganställda och flyktingar i Mellanösterns Coronakris

”Vår kapacitet nu är 300 Coronatester per dag här i Libanon och det finns endast några hundra intensivvårdsplatser i landet” berättar vår fackliga Beirutbaserade kollega Najwa när vi får tag i henne via Skype.

Vi möts via videolänk och får en uppdatering om hur flyktingar och offentliganställda i Mellanöstern påverkas av Coronakrisen.

ST stöttar sedan några år ett projekt i regionen med målet att flyktingars rättigheter ska respekteras och att de ska omfattas av grundläggande offentlig service som exempelvis skolgång, sjukvård och rent dricksvatten. Vi jobbar genom stöd till lokala fackförbund som engagerar sig för flyktingarna. Minst 6 miljoner har tvingats fly från Syrien, Jemen och Iraks till deras grannländer och flera miljoner befinner sig på flykt i de krigsdrabbade länderna.

När jag lyssnar till Najwa som är projektkoordinator i Libanon slås jag av att de siffror som når oss via nyhetsrapportering framförallt ger oss en bild av länders testkapacitet och offentliga statistik. Den verkliga spridningen är däremot extremt svårbedömd i länder som saknar testkapacitet och tillförlitlig nationell statistik.

Najwa berättar att regionen till stor del befinner i lockdown med utegångsförbund och ekonomier i fritt fall. Hungern riskerar att närma sig på flera håll om krisen blir långvarig och i Jemen är den ett faktum sedan länge.

I Tunisien har hälsoarbetare redan börjat dö och facken har tagit initiativ till att en insamling där de som har jobb skänker bort en hel dagslön i månaden till en ny solidaritetsfond för de med störst behov.

Den Libanesiska arbetslösheten förutspås öka från ofattbara 37 procent till närmare varannan arbetslös i befolkningen. De offentliga finanserna räcker inte till. Civilsamhället har därför ryckt in för att förse de som jobbar med viruset med skyddsutrustning. Diasporan av libaneser runtom i världen gör stor skillnad genom att skänka pengar men situationen blir alltmer akut.

FNs flyktingorgan UNHCR har stängt flyktinglägren men redan innan Coronaviruset befann sig ett stort antal flyktingar utanför de officiella lägren och den officiella statistiken. Krisens fullständiga omfattning är värre än vad som går att utläsa i den offentliga statistiken.

Mitt i detta elände kämpar de offentliganställda med att rädda liv, ofta utan skyddsutrustning och på flera håll med extremt få intensivvårdsplatser.

Projektet fortsätter trots krisen men vi måste hitta nya metoder för att stötta de mest utsatta som befinner sig i flyktinglägren. Oron runtom i världen stor och vår projektpartner PSI (Public Services International) har därför lanserat en kampanj med krav på krisåtgärder, bland annat att:

  • Det behövs tillräcklig utbildning och skyddsutrustning för de som räddar liv.
  • Krisanpassat arbetslöshetsstöd för de som förlorar sin inkomst.
  • Offentliga välfärd måste omfatta alla i behov.

PSIs Generalsekreterare Rosa Pavanelli kallar krisen den mest akuta som offentliganställda någonsin ställts inför och hon varnar för en ofattbar humanitär katastrof om viruset sprids fritt i utsatta flyktingläger.

En sak är säker, de offentliganställda kommer att göra vad de kan för att bekämpa viruset och genom internationellt samarbete ökar chanserna att lyckas hantera krisen.

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...