fbpx
Bild som illustrerar STs stresskampanj
4 juni, 2018 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Nu vaccinerar vi Sverige mot stress

Ungefär 22 procent av alla sjukskrivningar i Sverige beror på stress. Bland STs medlemmar upplever hela 43 procent stress och olustkänslor till följd av sitt arbete. ST startar idag en kampanj för att uppmärksamma det ökande problemet med stress och hög arbetsbelastning i arbetslivet.

– Vi tagit fram en lista med åtgärder för att stoppa spridningen av jobbstress. Det är ett slags ”vaccin” i punktform mot folksjukdomen stress som främst riktar sig till politiker och arbetsgivare. Men för att få dem att agera måste fler se till att frågan tas på största allvar. Därför lanserar vi nu vår kampanj ”Nationellt vaccinationsprogram mot stress”, säger STs ordförande Britta Lejon.

Hon fortsätter:

-Vi arbetar i allt mer slimmade organisationer där färre ska göra mer. Lite högre tempo ibland kan de flesta av oss tåla. Men när vi inte hinner med arbetet inom vår normala arbetstid – då är det något som är fel. Om vi aldrig hinner återhämta oss kommer vi att bränna ut oss.

– Vi menar att fler behöver anställas – speciellt inom statlig verksamhet och infrastruktur. Det går inte att bara effektivisera och strukturera om. Vi har dessutom blivit fler i landet och därför behöver vi bli fler som jobbar med stöd och service till invånarna. Annars går det ut över kvaliteten på den statliga servicen, avslutar Britta Lejon.

Vill du veta mer?

  • Mer information om STs vaccinationsprogram mot stress hittar du på www.st.org/stress

Riskerar din arbetsplats också att drabbas av stress?

  • Ring vår stressjour på 08-790 52 21 så hjälper vi dig att göra din arbetsplats mer motståndskraftig för en av vår tids största folksjukdomar.

Mer från samma skribent