fbpx
Logo Logo Logo Logo Logo
  • Start
  • Skribenter
  • Om ST-bloggen
  • Bloggarkiv
  • Start
  • Skribenter
  • Om ST-bloggen
  • Bloggarkiv
Bild på Sveriges nya regering
22 januari, 2019 | Marie Martinsson | Regeringsbildningen

Nu regeringen krävs snabba besked om tilläggsbudget

Sverige har fått en regering som balanserar på 73 punkter varav vissa är framåtsyftande och nödvändiga medan andra är svårare att bemästra. En sak som regeringen kan göra redan nu för att visa på handlingskraft är att ge besked om att den lägger en tilläggsbudget,

Igår fick Sverige äntligen en regering. Det är bra. Nu kan ett antal viktiga processer komma igång. Den rödgröna regeringen vilar på 73 punkter som den kommit överens om med Liberalerna och Centerpartiet om. Några av punkterna handlar om kompetensutveckling i arbetslivet, vilket känns både välkommet och viktigt för att svensk arbetsmarknad ska möta framtiden på ett bra sätt. Det är viktigt att människor ges möjligheter att kunna ställa om, plugga, skaffa sig ett nytt yrke kanske två -tre gånger och att få jobba högt upp i åldrarna om en kan och vill.

Bland de punkter som handlar om jobben finns förändringar av arbetsrätten. I överenskommelsen heter det att arbetsrätten ska moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad. En lagom luddig formulering som förmodligen hamnar i en en statlig utredning tills den kanske glöms bort?

I lagen om anställningsskydd (LAS) ska det införas utökade undantag från turordningsreglerna, här lämnas en brasklapp. Även om en utredning ska tillsättas så är det inte givet att utredningens förslag blir regeringens. Om parterna på arbetsmarknaden kommer överens om förändringar ska regeringen lägga förslag so ligger i linje med detta.

En fråga som engagerar ST mycket är idéerna om hur Arbetsförmedlingen ska förändras. Vi har sagt att det är viktigt att regeringen inväntar  att den stora arbetsmarknadsutredningen ska lämna sitt betänkande i slutet av januari. Här kan finnas kloka tankar att använda utan att man behöver riva ner och rasera sådant som fungerar. Det är även viktigt att arbetsmarknadspolitiken är nationell för att garantera likabehandling. Det bör regeringen slå fast.

Övrigt som ska avhandlas är reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Detta ska tydligen göras om med hjälp av en flexicuritymodell. Osäkert vad som egentligen menas.

Dessutom ska etableringsjobb införas för nyanlända och långtidsarbetslösa. Att etableringsjobben ska utvidgas till att även omfatta företag som inte har kollektivavtal skaver en hel del. Att ge upp tanken på kollektivavtal som grund känns artfrämmande för svensk arbetsmarknad.

Till synes har regeringen 73 punkter att hantera, varav vissa är oändligt svårare än andra. Att klara av detta kräver en viss erfarenhet, mod, fingertoppskänsla och social begåvning. Vissa kommer att ta tid.

En sak som regeringen snabbt kan göra är att meddela för att visa på handlingskraft och för att stilla en del oro som finns är att den lägger en tilläggsbudget (gärna i februari) för att klarlägga läget för myndigheterna. De måste få veta vilka politiska beslut som gäller och vilka ekonomiska medel de har för att kunna ge medborgarna den service de har rätt till.

 

 

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela via LinkedIn (Öppnas i ett nytt fönster)
Etiketter:
Arbetsförmedlingen, arbetsrätt, Centerpartiet, Fackförbundet ST, las, Liberalerna, tilläggsbudget

Mer från samma skribent



Om ST-bloggen

Det här är Fackförbundets STs blogg för analyser och kommentarer. ST är det största fackförbundet inom staten med 95 000 medlemmar.

Bli medlem!

På väg ut i arbetslivet, mitt i karriären eller snart pensionär? Nedan hittar du information om alla våra olika typer av medlemskap. Välkommen till ST!

Läs mer på vår medlemssida >>

Följ Fackförbundet ST

Vill du hänga med i våra senaste frågor? Följ oss på sociala medier.

Prenumerera på ST-bloggen

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

© 2018 – Fackförbundet ST, alla rättigheter förbehålles

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av st-bloggen.se Läs mer