fbpx
8 december, 2015 | Sofia Johansson | Avtalsrörelse

Nej tack till 5 000 kr mer för poliser

Idag håller Annie Lööf jultal och föreslår en reform där 2 000 områdespoliser ska få 5 000 kronor mer i månaden i lön. Motivet är att de har en ohållbar arbetssituation som har förvärrats under hösten med terrorhot och ökat antal nyanlända.

Vi i Fackförbundet ST organiserar anställda inom polisen, framförallt de civilt anställda inom polisen. Jag säger tack men nej tack till de löneökningar som Lööf föreslår. Löner ska inte sättas av politiker, det ska ske i en förhandling mellan arbetsmarknadens parter. Det är en viktig princip inte bara för lönernas skull utan för hela vårt ekonomiska system.

Nu är ju inte Lööf ensam om att vilja favorisera en yrkesgrupp. Den miljöpartiska och socialdemokratiska regeringen med Gustav Fridolin i spetsen politiserar också lönerna och han tycker att lärarna är den grupp som förtjänar extra bonus. Det börjar bli en trend.

Tanken att poliser och lärare ska få högre löner är givetvis lovvärd. Men eftertanken saknas. Vill verkligen politikerna ta ansvar för att sätta våra löner? De är en form av förstatligande av lönerna och vad har de då tänkt ersätta den svenska modellen med?

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att undra hur Lööf tänker att en ohållbar arbetssituation för poliserna skulle bli bättre av högre lön.

Mer från samma skribent