fbpx
8 december, 2015 | Sofia Johansson | Avtalsrörelse

Nej tack till 5 000 kr mer för poliser

Idag håller Annie Lööf jultal och föreslår en reform där 2 000 områdespoliser ska få 5 000 kronor mer i månaden i lön. Motivet är att de har en ohållbar arbetssituation som har förvärrats under hösten med terrorhot och ökat antal nyanlända.

Vi i Fackförbundet ST organiserar anställda inom polisen, framförallt de civilt anställda inom polisen. Jag säger tack men nej tack till de löneökningar som Lööf föreslår. Löner ska inte sättas av politiker, det ska ske i en förhandling mellan arbetsmarknadens parter. Det är en viktig princip inte bara för lönernas skull utan för hela vårt ekonomiska system.

Nu är ju inte Lööf ensam om att vilja favorisera en yrkesgrupp. Den miljöpartiska och socialdemokratiska regeringen med Gustav Fridolin i spetsen politiserar också lönerna och han tycker att lärarna är den grupp som förtjänar extra bonus. Det börjar bli en trend.

Tanken att poliser och lärare ska få högre löner är givetvis lovvärd. Men eftertanken saknas. Vill verkligen politikerna ta ansvar för att sätta våra löner? De är en form av förstatligande av lönerna och vad har de då tänkt ersätta den svenska modellen med?

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att undra hur Lööf tänker att en ohållbar arbetssituation för poliserna skulle bli bättre av högre lön.

Mer från samma skribent

2017-11-07 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Ordförande i Svenskt Näringsliv Leif Östling sysslar med skatteplanering och vill inte betala skatt i Sverige. Med det har han också tappat sin trovärdighet som opinionsbildare i skattefrågor. Även statliga bolag stöttar Svenskt Näringslivs...

2017-10-12 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Flera myndigheter ska flytta från Stockholm till andra orter. Än så länge berörs minst 500 personer. Eftersom ST är största fack inom staten så berörs många av våra medlemmar och därför är det en viktig fråga för oss. I förra veckan åstadkom vi ett bra...

2017-05-24 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Vi vill att det införs en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Alla anställda på statligt uppdrag ska gå igenom en utbildning som ger kunskaper om exempelvis myndighetsutövning, offentlighetsprincipen, sekretess, bisysslor och meddelarskyddet...