fbpx
14 november, 2013 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

När makthavare hotar statliga tjänstemän

Roberta Alenius, presschef åt statsminister Fredrik Reinfeldt, har hamnat i svårigheter. Efter att Ekot publicerat uppgifter om att statsministern inte betalade tv-licens ringde Roberta Alenius upp Ekot inrikeschef Fredrik Furtenbach. Hon var rejält upprörd över uppgifterna som kommit från Radiotjänst och sa att hon skulle mörda någon på Radiotjänst och hon skulle skära ballarna av tjänstemännen.

Detta avslöjade skedde i lördags av radioprogrammet Medierna. Givetvis hade det varit mer klädsamt om Ekot själva hade berättat presschefens utbrott och hot. Bakgrunden är ju den granskning som Ekot har gjort av tv-licensen.

Jag vet inte hur Ekot fick sina uppgifter från början men låt oss säga att någon av tjänstemännen på Radiotjänst har delgett en journalist uppgifterna om att statsministern inte betalar tv-licens. Radiotjänst är ett statligt bolag och som sådant gäller inte meddelarfrihet som i statliga myndigheter. Men i Offentlighets- och sekretesslagen finns en bilaga där Radiotjänst omnämns och när det gäller just radio och tv-licenser så finns det meddelarskydd. Av det följer att det också finns ett förbud att efterforska uppgiftslämnaren eller om hen är känd är det också förbud att göra några som helst repressalier.

Fredrik Furtenbach har bekräftat att Roberta Alenius har uttryckt sig hotfullt mot tjänstmännen på Radiotjänst. Hon hotar de som utgör grundbulten i samhället, tjänstemännen, som möjligen bara har använt sin meddelarfrihet. Hade jag varit VD eller skyddsombud på Radiotjänst hade jag gjort en polisanmälan.

Vi på ST märker att allt färre medlemmar vågar använda meddelarfriheten som ytterst är tänkt som skydd för medborgarna. Att statsministerns högra hand väljer att hota en grupp av tjänstemän kommer inte att göra att fler vågar träda fram och berätta om oegentligheter och det beklagar jag.

Mer från samma skribent

2017-11-07 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Ordförande i Svenskt Näringsliv Leif Östling sysslar med skatteplanering och vill inte betala skatt i Sverige. Med det har han också tappat sin trovärdighet som opinionsbildare i skattefrågor. Även statliga bolag stöttar Svenskt Näringslivs...

2017-10-12 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Flera myndigheter ska flytta från Stockholm till andra orter. Än så länge berörs minst 500 personer. Eftersom ST är största fack inom staten så berörs många av våra medlemmar och därför är det en viktig fråga för oss. I förra veckan åstadkom vi ett bra...

2017-05-24 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Vi vill att det införs en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Alla anställda på statligt uppdrag ska gå igenom en utbildning som ger kunskaper om exempelvis myndighetsutövning, offentlighetsprincipen, sekretess, bisysslor och meddelarskyddet...