fbpx
29 mars, 2017 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Medborgarna mer nöjda när myndigheten finns i egna kommunen

Snart är det partikongress för ett av regeringspartierna, Socialdemokraterna. De ska ägna en del av kongresstiden åt att diskutera att Hela landet ska leva. Både statsminister Stefan Löfven och Civilminister Ardalan Shekarabi har talat om att flytta statliga jobb från storstaden ut i landet.

Vi i Fackförbundet ST tycker att det är viktigt att det finns statlig verksamhet i hela landet. Medborgare ska kunna få bra service, oavsett var de bor.

När Statskontoret i Statliga myndigheters lokalisering har undersökt hur högt medborgarna rankar olika samhällsservice så tycker 92 procent att det är viktigt att ha polis i den egna kommunen. Det som är ännu viktigare är vårdcentral och mataffär.

Det som är intressant är att det går att öka nöjdheten med myndigheterna. Det finns en trovärdighetseffekt om en myndighet är lokaliserad i den egna kommunen. Då anser medborgarna att myndigheten sköter sina uppgifter 5-11 procent bättre än vad de medborgare som inte har myndigheten nära anser att de gör. Detta gäller för större myndigheter. Jag menar därför att det är klokt att vidareutveckla befintliga stora myndigheter med fler anställda istället för att flytta ut jobb från storstaden.

I genomsnitt så sker 28 procent av ärendena hos en myndighet genom ett personligt besök, om det finns ett kontor i närheten så ökar sannolikheten att det blir ett fysiskt besök. Statskontorets rapport visar att utlandsfödda och de med lägre utbildning oftare gör personliga besök hos en myndighet.

Det här med medborgarnas behov, och då inte bara av jobb, borde också vara utgångspunkten när Socialdemokraterna ska diskutera att hela landet ska leva.

Mer från samma skribent