fbpx
12 december, 2016 | Magnus Runsten | Internationellt

Levnadslöner en bra start för att minska korruptionen i Ukraina

Tidigt på morgonen torsdagen den 8 december samlades tusentals fackföreningsmedlemmar från hela Ukraina vid Maidantorget i landets huvudstad Kiev. De samlades till en fredlig manifestation för att kräva social rättvisa, ett stopp på korruptionen i landet och för införandet av en minimilön på 3200 UAH (d.v.s. strax över tusen kronor). Tillsammans trotsade de den isande kylan och marscherade först till regeringsbyggnaden och därefter till parlamentet där de framförde sina krav till politikerna.

 

L20161208_091350andet går just nu igenom en extremt svår period som präglas av den väpnade konflikten i  de östra provinserna, den ryska annekteringen av Krim och en chockartad inflation som lamslår ekonomin. Korruptionsnivån är fortsatt skyhög och gröper ur såväl folks plånböcker som deras framtidsförhoppningar. Det är en mörk tid men allt är inte nattsvart.

 

Ett av ljusen i mörkret är att statstjänstemannaförbundet SEUU som vi i Fackförbundet ST sedan många år tillbaka stöttar bestämt sig för att ta nya tag för att motverka korruptionen i landet. Tidigare i veckan genomförde vi därför en antikorruptionsutbildning med stöd av en svensk expert på området i form av Tomas Kjerf från Ekonomistyrningverket och några experter från Ukraina.
20161208_095032

Det finns sedan nyligen en antikorruptionsmyndighet och ny lag mot korruption, dessutom införs nu stegvis E-deklarationer vilket bidrar till att synliggöra skillnader i officiell inkomst och leverne.  Andra åtgärder som SEUU kommer att fortsätta att driva är att få till en nationell informationskampanj och utbildningar om problemet och utöver det säkerställa att höjningen av minimilönerna blir verklighet.

20161208_093102En av grundpelarna i byggandet av en rättsstat är just att statstjänstemännen kan leva på sina löner, det kanske låter självklart men i verklighetens Ukraina år 2016 är man inte där ännu. Därför fortsätter vi i Fackförbundet ST att stötta våra fackliga vänner i den kampen. Det finns inga genvägar i bygget av den ukrainska rättsstaten, några av bitarna har fallit på plats men oerhört mycket återstår att göra. Levnadslöner är en bra start!

.

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...