fbpx
12 december, 2016 | Magnus Runsten | Internationellt

Levnadslöner en bra start för att minska korruptionen i Ukraina

Tidigt på morgonen torsdagen den 8 december samlades tusentals fackföreningsmedlemmar från hela Ukraina vid Maidantorget i landets huvudstad Kiev. De samlades till en fredlig manifestation för att kräva social rättvisa, ett stopp på korruptionen i landet och för införandet av en minimilön på 3200 UAH (d.v.s. strax över tusen kronor). Tillsammans trotsade de den isande kylan och marscherade först till regeringsbyggnaden och därefter till parlamentet där de framförde sina krav till politikerna.

 

L20161208_091350andet går just nu igenom en extremt svår period som präglas av den väpnade konflikten i  de östra provinserna, den ryska annekteringen av Krim och en chockartad inflation som lamslår ekonomin. Korruptionsnivån är fortsatt skyhög och gröper ur såväl folks plånböcker som deras framtidsförhoppningar. Det är en mörk tid men allt är inte nattsvart.

 

Ett av ljusen i mörkret är att statstjänstemannaförbundet SEUU som vi i Fackförbundet ST sedan många år tillbaka stöttar bestämt sig för att ta nya tag för att motverka korruptionen i landet. Tidigare i veckan genomförde vi därför en antikorruptionsutbildning med stöd av en svensk expert på området i form av Tomas Kjerf från Ekonomistyrningverket och några experter från Ukraina.
20161208_095032

Det finns sedan nyligen en antikorruptionsmyndighet och ny lag mot korruption, dessutom införs nu stegvis E-deklarationer vilket bidrar till att synliggöra skillnader i officiell inkomst och leverne.  Andra åtgärder som SEUU kommer att fortsätta att driva är att få till en nationell informationskampanj och utbildningar om problemet och utöver det säkerställa att höjningen av minimilönerna blir verklighet.

20161208_093102En av grundpelarna i byggandet av en rättsstat är just att statstjänstemännen kan leva på sina löner, det kanske låter självklart men i verklighetens Ukraina år 2016 är man inte där ännu. Därför fortsätter vi i Fackförbundet ST att stötta våra fackliga vänner i den kampen. Det finns inga genvägar i bygget av den ukrainska rättsstaten, några av bitarna har fallit på plats men oerhört mycket återstår att göra. Levnadslöner är en bra start!

.

Mer från samma skribent

2019-07-11 | Magnus Runsten | Internationellt

Varför en ny konvention? Många länder saknar eller har brister i lagstiftningen gällande våld och trakasserier i arbetslivet. Problemet är globalt. En majoritet av världens befolkning jobbar informellt och står utan skydd från arbetsrättsliga lagar men...

2019-07-05 | Magnus Runsten | Internationellt

Några av de världsledare som deltog var Tysklands ledare Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron, Storbritanniens Theresa May och FNs Generalsekretare António Guterres. Men huvudrollen i dramat spelades av de delegater som sent in på kvällar och...

2019-06-09 | Magnus Runsten | Internationellt

Från fiktion till verklighet, Volodomyr Zelensky blir president igen Måndagen den 20 maj svors den osannolike Volodymyr Zelensky in till rollen som Ukrainas president. Det var den andra gången i hans 41 åriga liv. Förra gången skedde det i en populär...