fbpx
19 december, 2013 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö, Nyheter

Koppla ur och ladda batterierna när du kopplar av

 

Twitter, iPad, mejl, sms, Facebook, Instagram. IT och sociala medier är numera naturliga inslag i jobbet hos de allra flesta tjänstemän. Teknikens under har radikalt förändrat, rationaliserat och revolutionerat arbetslivet. Att ständigt vara uppkopplad på helger, semestrar och under långledigheter ses ofta som självklarheter av allt fler.  Det ställs uttalade eller outtalade krav på att vara ständigt tillgänglig.  Förväntas jag kolla mina mejl och sms på semestern? Bör jag svara i jobbtelefonen när det ringer efter arbetstid? TCOs Stressbarometer visar att många tjänstemän har kontoret på fickan 24-7. Jobbet går in i fritiden och vice versa. Man är aldrig riktigt urkopplad. Hjärnan går på högvarv.

När databoomen briserade för några år sedan började forskningen på allvar intressera sig för vad som händer med människor som lever i ett stadigt mediebrus. Bra eller dåligt? Kan det bli för mycket av det goda? Att ständigt vara nåbar kan skapa känslor av trygghet, att ha järnkoll, att vara delaktig. Kanske flyter jobbet smidigare och vi får tid över till andra saker? Men vilka nackdelar finns det då?

Sara Thomée, psykolog och forskare vid Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i olika studier forskat på  sambanden mellan mobil- och datoranvändning och symtom på stress, depression och sömnbesvär hos unga människor. ”Att vara ständigt uppkopplad, påkopplad och nåbar via mobil och dator kan leda till psykisk ohälsa, menar hon. – Många känner skuld eller otillräcklighet om de har obesvarade samtal eller sms. En del känner ett tvång att ständigt kolla sin mobil. Och att hela tiden bli avbruten av mobilsamtal och sms gör det så klart svårt att koncentrera sig på det man håller på med, säger Sara Thomée.”

Vi inom ST ser så klart att det finns massor av fördelar med att snabbt kunna kolla upp något på nätet. Det finns många bra webbsidor och appar som i mångt och mycket förenklar jobbet och vardagen. Möjligheter till uppkoppling kan leda till ett ökat eget inflytande över jobbet, mer frihet eftersom det kan gå snabbare att klara av ett brådskande ärende osv. Men vi ser också medaljens baksida. Rädslan att missa något viktigt kan vara stor om man stänger av mobilen för att yoga, jogga eller gå på bio. Antalet stunder för återhämtning och relax från jobbet minskar samtidigt som risken att jobba alldeles för mycket hela tiden ökar. För ST är en sund och schysst arbetsmiljö en prioriterad fråga. I det ligger också att uppnå en sund balans mellan jobb och fritid.

Vi tycker till exempel att det bör finnas en policy eller riktlinjer för gränslöst jobb på arbetsplatserna. En policy hjälper till att skapa respekt för varandras arbetssituation, reder ut vilka förväntningar på tillgänglighet som kan vara okej att ställa på medarbetare och chefer och hur man undviker irritationer och slitningar. En policy kan också vara bra att luta sig mot när det strömmar in olika slags förväntningar och krav från omvärlden. Under 2014 kommer vi att jobba vidare för att utveckla arbetsmiljöarbetet men med fokus på psykosocial arbetsmiljö.Här kan du läsa mer om STs arbetsmiljöundersökningar och program för en sund och balanserad arbetsmiljö. 

Till sist; för många börjar det nu närma sig en efterlängtad julledighet. Men vid den här tiden på året är det så oerhört lätt att snurra upp sig. Det finns alltid ett mejl till att skicka, en proffsigare power-point att fixa, ännu ett mer spännande event att förbereda, en tuffare deadline att klara av och många, många förväntningar och krav från omgivningen att uppfylla. Helst ska allt detta göras innan den stora utmattningens timme inträder, vilket oftast sker någon gång under själva julafton. Visst, det är bra att ha höga ambitioner, att vilja göra ett bra jobb och att alltid ta ansvar för att arbetsuppgifterna blir så bra utförda som möjligt, är lovvärt och riktigt. Men också här är det viktigt med gränser.

Professor Gunnar Aronsson (Psykologiska institutionen/Stockholms universitet) bedriver en omfattande forskning om sambandet mellan arbetets organisering och stress och hälsa. Han menar att när ledigheten börjar närma sig är det lätt att gå upp i varv och tänka på alla arbetsuppgifter som måste bli klara. I värsta fall kan man alltså vara helt utmattad när ledigheten startar och det kan ta dagar att varva ner och ännu längre tid för att bli pigg igen. Läs hela intervjun med Gunnar Aronsson och få tips för bästa vila i Publikt.

Det sägs att en nutidsmänniska utsätts för lika många intryck och brus under en dag som en stenåldersmänniska gjorde under ett liv. All denna uppkoppling ställer krav på vår förmåga att kunna sätta egna gränser, vilket inte är helt lätt.  Så även om du inte hinner med allt som du tänkt fixa på jobbet innan Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, så kom ihåg att efter december kommer alltid januari med massor av oxveckor och jobbtimmar. Tills dess – passa på att koppla av, ladda batterierna genom att koppla ur och strunta i att koppla upp – även om det säger pling i jobbtelefonen under självaste Kalle Anka!

 

 

 

 

 

 

 

Mer från samma skribent