fbpx
19 oktober, 2014 | Inger Ehn Knobblock | Arbetsmiljö, Nyheter

Kan du konsten att jobba hemma?

En god vän berättade att när hon var ny på jobbet hade hennes chef frågat om hon brukade arbeta hemma. Jo, det gjorde hon. Då bad chefen henne att berätta om det. Chefen ville helt enkelt skapa så bra förutsättningar som möjligt för de anställdas hemarbete.

Fler och fler chefer uppmuntrar numera sina medarbetare att jobba hemifrån. En anledning är begränsade utrymmen, en annan att ge den anställde möjlighet att styra över arbetet. Ytterligare ett skäl är att det kan vara svårt att koncentrera sig när man är på kontoret. Men det kan också handla om tids- och miljöaspekter på resandet.

Nyligen presenterades en undersökning av distansarbete. Där konstaterade man att de som arbetar hemifrån får mera gjort och gör det bättre. Detta kan ju vara överraskande. Men det visade sig att nästan alla som fick förtroendet att arbeta hemifrån blev extra måna om att visa att de förtjänade det.

Många uppskattar att arbeta hemifrån. Men långt ifrån alla. Vad krävs det då för att fixa jobbet på hemmaplan?

För det första. Ditt hem förvandlas obönhörligen. Du måste blunda för tandkrämsfläckar i handfatet och gårdagens kvarglömda kladdiga kastruller. Det enda som gäller är jobbet. Det är inte så enkelt som det låter. En partner eller ungar kan ha sina behov. Man är ju inte alltid tillgänglig för en fikastund eller för att skjutsa till träningen.

För det andra. Du måste faktiskt bli din egen chef. Det kräver strikt planering. Det är så mycket som kan få dig att vilja fly.

För det tredje. Du måste lära dig konsten att dra en tydlig gräns mellan arbete och fritid.

Klarar du det kan du efter arbetsdagens slut vara nöjd med din prestation.

Inger Ehn Knobblock

Inger Ehn Knobblock har doktorerat i ett humanistiskt ämne och arbetar nu...

Mer från samma skribent

2018-12-05 | Inger Ehn Knobblock | Arbetsmiljö, Chefskap, Ledarskap, Staligt uppdrag

  Fackförbundet ST har studerat hur chefer i statlig verksamhet erfar sin arbetsmiljö. Resultaten visar att många chefer trivs. De känner att de gör ett viktigt jobb och de bryr sig om medarbetarnas arbetssituation. De flesta är nöjda med den...

2018-10-02 | Inger Ehn Knobblock | Arbetsmiljö, Chefskap, Nyheter, Universitet och högskolor

Resultatet av Fackförbundet ST s undersökning Hur har du det på jobbet? visar att doktorander i låg grad upplever att de kan vila från jobbet. Avhandlingsarbetet tycks inflätas snart sagt i varje skrymsle av en doktorands liv. Därför måste cheferna vid...

2015-09-02 | Inger Ehn Knobblock | Arbetsmiljö, Chefskap, Förändring, Ledarskap, Nyheter

Jag skulle inte tro att jag är ensam om att ha suttit på möten där mobilerna varit huvudattraktionen för de flesta runt sammanträdesbordet. I dag verkar det vara självklart att lägga telefonen framför sig för att hela tiden kunna kolla om det kommer...