fbpx
4 mars, 2014 | Karin Brunzell | Internationellt

Kampen om Ukraina

Vi som trodde att det kalla kriget var över och hoppades på en bättre värld får nog vänta ett tag till.
Det sätt världens ledare valt att reagera på utvecklingen i Ukraina visar på bristande förståelse för de händelser som utspelas inför våra ögon, och påvisar en brutal oförmåga att samarbeta för en säkrare värld.
Framtiden för Ukraina ser bister ut, men vi hjälper inte ett splittrat land genom ökad polarisering. Fortfarande saknas rättssäkerhet, verkliga politiska partier, en fungerande offentlig förvaltning och en samladrörelse för att förändra situationen.
Ukraina är nu helt i händerna på politiska, ekonomiska och sociala beslut som fattas utomlands, konflikten mellan den politiska eliten, oligarkerna, utländskt bistånd sker över huvudet på befolkningen och hota nu att splittra landet. Att påstå att den vanlige Kievbon är nazist eller fascist är inte bara ett sätt att spela extremistiska krafter i händerna, det är också ett sätt att tysta den viktiga nationella dialog som det här landet så väl behöver.
I Ryska nyhetssändningar beskrivs hur Ryssland skyddar Krims rysktalande befolkning från ukrainska nazister.
Jag chattade med en vän i morse, han befinner sig på Krim sedan flera månader. Under den tiden har han inte sett en enda nazist som han behövt försvars mot. Men många på Krim lever i tron att de är hotade, det är också något som hela tiden förmedlas av Ryska media.

Demonstranterna i Kiev kämpade för mer än en ett avtal med Bryssel. För Ukrainarna var det också en kamp för värderingar, om mänskliga rättigheter, demokrati, en fungerande rättsstat, individuella rättigheter, och en regering som tar ansvar och tjänar sitt folk.

De tragiska händelserna den senaste veckan har varit en dramatisk och blodig bekräftelse på att demonstranternas farhågor inte var ogrundade.

Vad som händer nu kan få en kraftig dominoeffekt på hela regionen. Det är därför insatsen i Ukraina är så hög, och det är så viktigt att landet inte delas. Kampen som borde vara en kamp om demokratiska värderingar, handlar nu mest om Europa, USA och Rysslands inflytande över Ukraina.
Risken är stor att det kommer leda till en kraftig repression, även om Putin nu drar tillbaka de trupper han aldrig skickat till Krim.
Inte bara i Ukraina utan i stora delar av forna Sovjetunionen, är det civila samhället bräcklig och frestelsen för vissa härskare att återuppliva eller förstärka ett auktoritärt styre är frestande.

Solljus är det bästa desinfektionsmedlet och kan bidra till att förhindra ytterligare övergrepp på Ukrainas befolkning.
STs samarbete med det nationella fackförbundet SEUU är en liten skärva i den demokratiprocess som landet så väl behöver.
För att visa vårt stöd till kollegorna i vårt systerförbund SEUU har ST startat en insamling för att hjälpa förbundet med återuppbyggnaden av Fackföreningarnas hus i Kiev. Insamlingen kommer också att gå till att anskaffa datorer och annat kontorsmateriel så att SEUU så snart som möjligt kan återuppta sitt arbete. Sätt in ditt bidrag på STs Solidaritetsfond 1144-5, märk bidraget ”Ukraina”.

Etiketter:

Mer från samma skribent

2021-09-23 | Karin Brunzell | EU

Bättre villkor i EU är avgörande för Sverige och för vår arbetsmarknadsmodell. Det minskar risken för dumpning av löner och arbetsvillkor här hemma. För att kunna kombinera vår svenska modell med en gemensam marknad med fri rörlighet behöver...

2019-03-28 | Karin Brunzell | Internationellt

Ända sedan den rådgivande folkomröstningen 2016, har vi förundrat följt nyhetssändningar från det Förenade Kungariket. Det har ibland känts så galet att det varit svårt att ta på allvar. Men nu är vi snart där, i sanningens minut när det faktiskt...

2016-01-14 | Karin Brunzell | Internationellt

EU beskrivs ofta som ett hot mot vårt Svenska sätt att organisera arbetsmarknaden. Risken finns att vi anpassar oss till lägre nivåer för att konkurrera på samma villkor. Det är en risk vi måste ta på största allvar, och därför driva ett ständigt...