fbpx
15 november, 2018 | Marie Martinsson | Budget

Hur påverkar övergångsbudgeten staten? Britta Lejon kommenterar

Idag lägger övergångsregeringen en övergångsbudget. Det är lite speciellt. Vi får en budget som inte innehåller några politiska satsningar eller politiska förslag. Det är kort och gott som att lägga karbonpapper över förra årets förslag.

Regeringens budgetförslag är en besvikelse för många som förväntat sig utlovade satsningar. Orsaken är att budgetförslagen läggs fram av en övergångsregering och får inte innehålla politiska förslag. Här följer en kort kommentar av Britta Lejon. Här kan du också läsa mer om budgeten genom att klicka på bifogade länkar. Dela gärna, använd och kommentera.

Låst politiskt läge
– Det låsta politiska läget drabbar många av Sveriges myndigheter. I sin tur leder det till negativa konsekvenser för medborgarna. Exempelvis får inte Polisen och Säkerhetspolisen de utlovade extra pengarna för 2019 som bland annat skulle gå till att anställa fler civilanställda inom Polisen. Detta finns inte med i budgeten. Det är behövda satsningar som nu tyvärr får vänta, säger Britta Lejon.

Bekymmer för Kriminalvården
ST anser också att läget är bekymmersamt inom Kriminalvården. Myndigheten har en ansträngd ekonomi och den beräknade ökningen på cirka 160 miljoner kronor blir nu inte av.

– Samtidigt som myndigheter går miste om viktiga ekonomiska tillskott så fortsätter det att tillföras pengar för tillfälliga satsningar, till exempel inom arbetsmarknadspolitiken, som redan är genomförda och därför skulle dras ner. Om denna övergångsbudget blir långvarig så leder det till problem för många myndigheter. De problem som övergångsbudgeten riskerar att skapa måste nu lösas av den riksdag som väljarna röstat fram. Sverige behöver en ny regering, avslutar Britta Lejon.

 

Läs mer om budgeten här:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2018/11/prop.-2018191/

https://www.regeringen.se/artiklar/2018/11/budgeten-for-2019-pa-fem-minuter/

 

Mer från samma skribent