fbpx
7 juni, 2018 | Magnus Runsten | Internationellt

Hoten och förtrycket ökar – därför stödjer ST försvaret av mänskliga rättigheter i Turkiet

Idag släppte världsfacket ITUC:s den senaste uppdateringen av Global Rights Index, en årligt återkommande rapport som uppmärksammar kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Läget är allvarligt:

I 54 länder är demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt och i i 59 länder förekommer massarresteringar av arbetstagare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Fackligt aktiva har dödats i nio länder!

Ett av de länder där mänskliga rättigheter kränks och fackligt aktiva förföljs är Turkiet. Regeringen i Turkiet har efter det misslyckade kuppförsöket år 2016 tagit tillfället i akt att rensa ut obekväma röster från den fackliga rörelsen.  Nästan 160 000 personer arresterades under en 18 månaders period och 152 000 tjänstemän avskedades från offentlig verksamhet. Förföljelserna drabbat enskilda individer men även det demokratiska systemets och dess förmåga att upprätthålla rättssäkerhet och försvara mänskliga rättigheter. För att stå emot hoten mot demokratin behövs självständiga och modiga fackförbund som kan höja sina röster för att försvara demokratin.

Därför har vi i Fackförbundet ST nu tagit ett beslut om att skänka 30 000 kronor till den solidaritetsfond som inrättats av Världs- och Europafacket för att försvara mänskliga rättigheter i Turkiet.

Vårt fackliga engagemang i Sverige hänger ihop med den större fackliga kampen för anständiga villkor i arbetslivet och försvarandet av mänskliga rättigheter och demokratiska principer.

Kom ihåg att du som medlem är en del i en större rörelse som på många platser i världen utgör en motvikt mot de som exploaterar människor och försöker tysta ner obekväma röster.

På Union to Unions hemsida kan du läsa mer om rapporten Global Rights Index:

http://www.uniontounion.org/gri2018

Union to Unions kommunikationschef Maja Aase uppmärksammade också frågan idag på morgonstudion i SVT, se klippet här: Svtplay.se

 

 

 

 

Magnus Runsten

Jag är Internationell handläggare på Fackförbundet ST. Här har jag...

Mer från samma skribent

2019-12-30 | Magnus Runsten | Internationellt

Bara för ett par månader sedan deltog vi med en delegation från ST vid en framtidskonferens arrangerad av det ukrainska statstjänstemannafacket med mål att fortsätta förnya det fackliga arbetet i Ukraina. Samtalen handlade om framtidsutmaningar,...

2019-07-25 | Magnus Runsten | Internationellt

Trots motstridiga uppfattningar av fackförbund, arbetsgivare och regeringar från hela världen lyckades parterna enas om två historiska dokument om framtidens arbetsliv, en konvention mot våld och trakasserier i arbetslivet och...

2019-07-11 | Magnus Runsten | Internationellt

Varför en ny konvention? Många länder saknar eller har brister i lagstiftningen gällande våld och trakasserier i arbetslivet. Problemet är globalt. En majoritet av världens befolkning jobbar informellt och står utan skydd från arbetsrättsliga lagar men...