fbpx
7 juni, 2018 | Magnus Runsten | Internationellt

Hoten och förtrycket ökar – därför stödjer ST försvaret av mänskliga rättigheter i Turkiet

Idag släppte världsfacket ITUC:s den senaste uppdateringen av Global Rights Index, en årligt återkommande rapport som uppmärksammar kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Läget är allvarligt:

I 54 länder är demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt och i i 59 länder förekommer massarresteringar av arbetstagare och antalet länder där arbetstagare utsätts för våld och dödshot har på ett år ökat från 59 till 65. Fackligt aktiva har dödats i nio länder!

Ett av de länder där mänskliga rättigheter kränks och fackligt aktiva förföljs är Turkiet. Regeringen i Turkiet har efter det misslyckade kuppförsöket år 2016 tagit tillfället i akt att rensa ut obekväma röster från den fackliga rörelsen.  Nästan 160 000 personer arresterades under en 18 månaders period och 152 000 tjänstemän avskedades från offentlig verksamhet. Förföljelserna drabbat enskilda individer men även det demokratiska systemets och dess förmåga att upprätthålla rättssäkerhet och försvara mänskliga rättigheter. För att stå emot hoten mot demokratin behövs självständiga och modiga fackförbund som kan höja sina röster för att försvara demokratin.

Därför har vi i Fackförbundet ST nu tagit ett beslut om att skänka 30 000 kronor till den solidaritetsfond som inrättats av Världs- och Europafacket för att försvara mänskliga rättigheter i Turkiet.

Vårt fackliga engagemang i Sverige hänger ihop med den större fackliga kampen för anständiga villkor i arbetslivet och försvarandet av mänskliga rättigheter och demokratiska principer.

Kom ihåg att du som medlem är en del i en större rörelse som på många platser i världen utgör en motvikt mot de som exploaterar människor och försöker tysta ner obekväma röster.

På Union to Unions hemsida kan du läsa mer om rapporten Global Rights Index:

http://www.uniontounion.org/gri2018

Union to Unions kommunikationschef Maja Aase uppmärksammade också frågan idag på morgonstudion i SVT, se klippet här: Svtplay.se

 

 

 

 

Mer från samma skribent

2019-04-04 | Magnus Runsten | Internationellt

Nyligen presenterades Rapporten Work for a brighter future av ILO:s kommission för framtidens arbetsliv. Stefan Löfven ledde tillsammans med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa komissionens arbete och nyligen presenterades slutsatserna vid ett...

2019-02-21 | Magnus Runsten | Internationellt

“Flyktingars utsatta situation får inte bli en anledning att rättfärdiga en politik där arbetare ställs mot arbetare. De lösningar vi tillsammans arbetar för måste vara anständiga, baserade på mänskliga rättigheter, däribland de fackliga...

2018-11-08 | Magnus Runsten | Nyheter

“Allt börjar med medvetenhet” inleder Mikael. Därefter bjuder han på en resa genom Sveriges fackliga historia, via arbetsrättens uppbyggnad och svenska modellen till hur man skapar engagemang och bäst kan företräda sina medlemmar idag...