fbpx
Genrebild från AF
27 februari, 2014 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad, Nyheter, Statsförvaltning

Grattis Mikael Sjöberg till Sveriges viktigaste jobb!

Grattis Mikael Sjöberg till Sveriges viktigaste jobb! Som ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen har du många spännande men svåra utmaningar framför dig.

Vi inom Fackförbundet ST har stora förhoppningar på dig. Som ett första steg hoppas vi att utnämningen av dig leder till stabilitet och arbetsro. STs medlemmar, proffsen ute på landets arbetsförmedlingar, vill göra ett bra jobb varje dag. De vill inget hellre än att få använda hela sin kompetens, få tid till kärnuppdraget – att se till att arbetssökande får jobb och att arbetsgivare får den kompetens de behöver. För att kunna göra det behöver proffsen i verksamheten arbetsro och tillit.

Vi har tre snabba förslag för en effektivare Arbetsförmedling som vi vill skicka med dig idag:

  1. Ge arbetsförmedlarna mer tid för kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.
  2. Låt Arbetsförmedlingen också serva dem som står nära arbetsmarknaden.
  3. Unga arbetssökande ska ha snabba insatser.

STs förbundsordförande Britta Lejon var tidigt ute i morse (kl 10) för att gratulera dig till det nya jobbet. Men hon underströk också hur svårt uppdraget är. Kloka råd från Britta Lejon till dig är att ”skapa ett gott ledarskap i organisationen, upprätta förtroendet för Arbetsförmedlingen bland allmänheten och låta arbetsförmedlarna få ägna tid till kärnuppdraget – kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.”

Hon sade också att det är viktigt att ”regeringen nu skapar förutsättningar för att Arbetsförmedlingen ska kunna göra ett bra jobb. Det krävs en aktiv och mer ambitiös arbetsmarknadspolitik än den som förs idag så att arbetssökande får jobb och arbetsgivare den kompetens som de behöver.”

Till sist; ST ser så klart positivt på din erfarenhet från svensk statsförvaltning. Att rodda Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet, som du har gjort är kanske inte lika stora utmaningar som att styra Arbetsförmedlingen, men detta har gett dig värdefulla insikter och kunskaper om statens inre liv och väsen. De kommer att vara guld värda. Din fackliga bakgrund bådar också gott. Visserligen är det rätt länge sedan du var aktiv metallare men du vet nog vilken tillgång det är att ha en väl uppbyggd facklig verksamhet i din omedelbara närhet, att ta råd av, diskutera och samverka med.

Som du vet är ST det största fackförbundet inom Arbetsförmedlingen. ST är också det förbund som är specialiserat på statliga myndigheter och verk, statliga bolag, stiftelser, universitet och högskolor. Medlemmar, förtroendevalda och medarbetare inom ST har unika kunskaper om dessa verksamheter och vet vilka specifika förutsättningar som råder inom det statliga området. Alla vi bidrar gärna med sakkunskap, fakta och klokskap. Tveka inte att höra av dig om både stort och smått. Vi ser fram emot ett gott samarbete med dig och den övriga ledningen för Arbetsförmedlingen.

Varmt lycka till säger vi så länge!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från samma skribent