fbpx
Foto: Magnus Länje
5 oktober, 2015 | Sofia Johansson | Jämställdhet

Ge oss årliga lönekartläggningar nu!

Statsminister Stefan Löfven lovade i valrörelsen att införa årliga lönekartläggningar. Han lovade dessutom att införa dem redan första året. Bakgrunden är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är stora och lönekartläggningar är ett verktyg som kan synliggöra löneskillnader.

Nu har första regeringsåret gått. Hittills så har skärpningen från vart tredje år till årliga lönekartläggningar lyst med sin frånvaro. Idag svarar också Alice Bah Kuhnke, kulturminister och ansvarig för diskrimineringslagstiftningen, till Ekot att hon inte vet när förslaget om årliga lönekartläggningar ska läggas fram till riksdagen. Det finns inte i planen för propositioner detta riksdagsåret, 2015/2016. Vallöftet om lönekartläggningar verkar plötsligt långt borta.

Detta är illa. I förra veckan diskuterades att vallöftet om rätt till heltid via kollektivavtalen inte längre kan bli av. Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att det blir svårt att genomföra och statsministern svävar på svaret även i denna fråga.

Vi i Fackförbundet ST är positiva till årliga lönekartläggningar och vi vill också att heltidstjänster ska bli normen där deltid är en möjlighet för den anställde att välja. Detta driver vi ihop med andra fackförbund och organisationer i rörelsen 15:56, Lön hela dagen.

Att ge upp vallöften om rätt till heltid och att dröja med att genomföra årliga lönekartläggningar duger inte Stefan Löfven. I alla fall inte om man vill vara en feministisk regering.

Mer från samma skribent