fbpx
Foto: Magnus Länje
5 oktober, 2015 | Sofia Johansson | Jämställdhet

Ge oss årliga lönekartläggningar nu!

Statsminister Stefan Löfven lovade i valrörelsen att införa årliga lönekartläggningar. Han lovade dessutom att införa dem redan första året. Bakgrunden är att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande är stora och lönekartläggningar är ett verktyg som kan synliggöra löneskillnader.

Nu har första regeringsåret gått. Hittills så har skärpningen från vart tredje år till årliga lönekartläggningar lyst med sin frånvaro. Idag svarar också Alice Bah Kuhnke, kulturminister och ansvarig för diskrimineringslagstiftningen, till Ekot att hon inte vet när förslaget om årliga lönekartläggningar ska läggas fram till riksdagen. Det finns inte i planen för propositioner detta riksdagsåret, 2015/2016. Vallöftet om lönekartläggningar verkar plötsligt långt borta.

Detta är illa. I förra veckan diskuterades att vallöftet om rätt till heltid via kollektivavtalen inte längre kan bli av. Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att det blir svårt att genomföra och statsministern svävar på svaret även i denna fråga.

Vi i Fackförbundet ST är positiva till årliga lönekartläggningar och vi vill också att heltidstjänster ska bli normen där deltid är en möjlighet för den anställde att välja. Detta driver vi ihop med andra fackförbund och organisationer i rörelsen 15:56, Lön hela dagen.

Att ge upp vallöften om rätt till heltid och att dröja med att genomföra årliga lönekartläggningar duger inte Stefan Löfven. I alla fall inte om man vill vara en feministisk regering.

Mer från samma skribent

2017-11-07 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Ordförande i Svenskt Näringsliv Leif Östling sysslar med skatteplanering och vill inte betala skatt i Sverige. Med det har han också tappat sin trovärdighet som opinionsbildare i skattefrågor. Även statliga bolag stöttar Svenskt Näringslivs...

2017-10-12 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Flera myndigheter ska flytta från Stockholm till andra orter. Än så länge berörs minst 500 personer. Eftersom ST är största fack inom staten så berörs många av våra medlemmar och därför är det en viktig fråga för oss. I förra veckan åstadkom vi ett bra...

2017-05-24 | Sofia Johansson | Staligt uppdrag

Vi vill att det införs en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Alla anställda på statligt uppdrag ska gå igenom en utbildning som ger kunskaper om exempelvis myndighetsutövning, offentlighetsprincipen, sekretess, bisysslor och meddelarskyddet...