fbpx
12 november, 2015 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Ge mer pengar till Migrationsverket

För någon timma sedan har finansminister Magdalena Andersson hållit presskonferens och berättat att en engångsutbetalning på 11 miljarder kronor ska göras. Främst går pengarna till Sveriges kommuner och fördelningen görs efter antal asylsökande och nyanlända. Pengarna lånar man upp och att det behövs mer resurser är det inget snack om. Problemet är att det också behövs pengar till Migrationsverket.

Det behövs ganska mycket pengar också, i slutet av oktober berättade Migrationsverket att de behöver 29 miljarder kronor extra.

Förutom att skaffa fram pengarna har regeringen hamnat i en annan svår situation. Deras lösningar svarar på gårdagens problem. Detta trots att det finansministern presenterar idag är från en uppgörelse den 23 oktober, bara några veckor sedan. Vid den tidpunkten trodde inte alternativt visste inte regeringen att Migrationsverket behöver få mer resurser. För oss i Fackförbundet ST har det rätt länge stått klart att Migrationsverket behöver få mer pengar för att klara rättssäkerheten.

Igår förslog vi i ST, i en artikel i Dagens samhälle, att det ska införas en operativ Kriskommission för att samordna myndigheter och kommuner bättre. Hoppas att regeringen lyssnar och agerar bums.

Mer från samma skribent