fbpx
25 april, 2017 | Magnus Runsten | EU

Franska valet – En existentiell prövning för EU

Första valomgången i Franska presidentvalet är över och det står nu klart att den Pro-europeiske Emmanuel Macron står som kvarvarande kandidat emot högernationalistiska Front Nationals partiledare Marine Le Pen. Det unika utgångsläget inför finalen den 7 maj är alltså att de klassiska maktpartierna på höger- och vänsterkanten har besegrats av politiska uppstickare.

Vad som står på spel är inget mindre än stabiliteten i Europa.
Le Pen säger sig vilja lämna Euron och på sikt driva Frankrike ur EU-samarbetet, stänga gränserna och med udden riktad mot invandrare och muslimer vill hon i princip ställa stopp för flyktingmottagandet. Le Pe n vid makten är en skrämmande tanke för många ur landets minoritetsgrupper. Front National har ofta utmålat minoriteter (tidigare främst judar, nu främst muslimer) som orsaker till landets problem.

Macron var tidigare minister i den sociald emokratiska regeringen men går nu till val på en politisk plattform som han vill undvika att definiera som höger eller vänster. Han säger sig vilja ”städa upp” i arbetsmarknadslagstiftningen, minska antalet statsanställda och stärka ekonomin med hjälp av EU. Vissa av Macrons reformer oroar fackförbund i Frankrike men han betraktas ändå som det anständigare och mindre hotfulla alternativet till högernationalisten Le Penn.

Valet följer ett mönster från andra val på senare tid i västvärlden där globalisering, nationalism, identitet och öppenhet/slutenhet mot omvärlden framträder som avgörande konfliktlinjer.

En stor del av väljarna har röstat för EU-skeptiska kandidater men merparten av de besegerade presidentkandidaterna har oavsett övriga meningsskiljaktigheter redan ställt sig bakom Macron inför nästa valomgång. Om inte annat av rädsla för vad som skulle hända med Frankrike och EU om Le Pen tar makten.

Oavsett utgång i den slutgiltiga valomgången så har valet skakat om det politiska systemet i Frankrike, det regerande socialdemokratiska partiets kandidat fick exempelvis endast 6% av rösterna. Väljarundersökningar talar för en tydlig seger för den EU-vänlige Macron men mot bakgrund av Brexit och presidentvalet i USA så kan inget tas för givet.

Etiketter:
, ,

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...