fbpx
Almedalen
3 juli, 2013 | Sofia Johansson | Arbetsmarknad

För att bli en attraktiv arbetsgivare krävs åtgärder mot stress

Inom en femårs period kommer uppskattningsvis 160 000 nya jobb att skapas inom staten. Det visar rapporten Framtidsjobb i staten som ST idag presenterar i Almedalen. I rapporten har vi också undersökt hur drömkandidaten till dessa jobb ser ut och statliga arbetsgivare har fått lista vad de värdesätter mest hos kandidater. Det är nästan uteslutande personer med minst högskoleexamen som efterfrågas.

De personliga erfarenheter och egenskaper som värdesätts mest är:

–    samarbetsförmåga
–    förmåga att uttrycka sig i tal och skrift
–    analytisk förmåga
–    arbetslivserfarenhet
–    initiativförmåga

Referenser rankas lägre än dessa egenskaper och betydligt lägre rankas betyg, examensarbete eller lärosäte. Med andra ord spelar den sökandes bakgrund mindre roll och det viktiga är personlighet och kunskap för att få ett jobb inom staten.

En statlig tjänst är oftast en bra tjänst även om det inte ger den allra högsta lönen. Det finns andra förmåner som kan locka, en extra semestervecka jämfört med andra branscher eller påfyllnad från arbetsgivaren vid föräldraledighet. Det är också en bransch där det finns nästan lika många män som kvinnor som är chefer.

Men för att statliga arbetsgivaren ska bli ännu mer attraktiva och kunna locka till sig de bästa kandidaterna så krävs mer. Det var STs Britta Lejon och Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson överens om i dagens diskussion i Almedalen. De enades om att det var viktigast att göra något åt stressen i arbetslivet och att skapa karriärvägar. Däremot kunde Ulf Bengtsson inte se statliga arbetsgivares trixande med visstidsanställningar som ett problem.

Mer från samma skribent