fbpx
20 november, 2017 | Magnus Runsten | Internationellt

Facklig samhörighet under ockupation och självständighet

Vem lär vem är frågan vi ställer oss efter utbytesdagar med fackliga vänner i Ukraina. Längtan efter friheten att kunna påverka, göra saker och ha inflytande över sin situation. Samtidigt få leva och verka i ett samhälle med system utan korruption eller sociala orättvisor. Det är lätt att ta facklig organisering för självklart utifrån de förutsättningar och traditioner, som vi har haft i Sverige. Vi har just avslutat en utbildning om kommunikation, organisering och värvning med fackliga vänner som arbetar för staten i Ukraina. Hemma lyfter vi på ST i vår kommunikation, att demokrati är viktigare än någonsin. Här möter vi modiga människor, som genom fackliga uppdrag är beredda att jobba hårt för det.

Trots olika förutsättningar är vår gemensamma utmaning, att vara ännu mer relevanta utifrån dagens och framtidens arbetsliv. I Ukraina förknippar många facket än mer än i Sverige med förlegade system och metoder. Inspirerande då, när fackliga hjältar från utsatta områden berättar om hur de har lyckats värva 3 000 nya medlemmar på ett och ett halvt år i en konfliktzon. Vad vi främst tar med oss är att facket är och kan vara ett verktyg som spelar en viktig roll, för att hålla ihop samhället och utvecklingen av det. Vi har så att säga öppet mål att ta den uppgiften.

Vi har förberett oss för att dela med av metoder för att kommunicera och värva medlemmar effektivt. Lite nervöst är det att sätta igång och ”grupparbeta” enligt de former, som vi är vana vid. Helt i onödan för vi kan med mycket värme under en formell yta mötas på halva vägen kring essensen i bra planering och agerande, enkelt sammanfattat: Vad vill du/ni åstadkomma – vad behöver hända – för vem/vilka och vad behövs då för budskap, aktiviteter och kanaler, för att få det att hända?

Goda resultat tack vare extrema förutsättningar

Några av deltagarna kommer från de konfliktdrabbade regionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina, på gränsen mot Ryssland. Det som hänt där är att regionerna inklusive deras offentliga förvaltningar och den fackliga tillhörande organisationen har brutits isär genom konflikten som startade 2014: En del kontrolleras av Ukrainska staten och en del har fallit under pro ryska separatisters kontroll.

”När starka krafter sliter isär samhället måste människor gå samman för att ta itu med utmaningar.”

Anna Wickman, STs kommunikationschef med Anatoliy Zhurba och Tetyana Novykova från konfliktdrabbade Luhansk och Nona Schmidt från Donetsk

Vad spelar facket för roll när ett samhälle slits isär av väpnad konflikt?
Representanterna från Luhansk regional kommittée berättar att under november-december 2015 var det en mycket omtumlande tid. Luhansk blev en ockuperad zon och de var tvungna att återskapa den fackliga organisationen igen. Man lyckades med hjälp från huvudkontoret i Kiev komma igång med den fackliga verksamheten igen. Nya ledare fick förtroende att starta om den fackliga verksamheten och i Luhansk lyckades man gå från 3000 till 6000 medlemmar under pågående konflikt. Hur kunde de lyckas värva så många nya medlemmar? Flera faktorer spelade in:

  • Alla ville få högre löner och många förstod att det krävde fackliga organisering för att få till bättre arbetsvillkor
  • De hade nya ledare att se upp till och inspireras av som gjorde att man vågade agera
  • Man utvecklade sina kommunikationskanaler, allt från face to face kommunikation senare också Facebook och mer lokal information kombinerat med att sprida informationen från centralkommittéen till lokala medlemmar.

Vi frågar dem vad de största lärdomarna var?

När de såg samhället slitas isär insåg de behovet av att skapa en känsla av samhörighet och av att jobba för gemensamma mål och skapa nytta för alla genom kollektiva anstängningar. Facket hade en viktig roll det.

“Individuell nytta tack vare lösningar för kollektivet”

Ordförande Yuri Pizhuk menar att vi inte har någon framtid om vi inte arbetar strukturerat med att organisera yngre utifrån deras förutsättningar. De är det enda fackförbundet i Ukraina som gör det: ”Just nu är vi i ett gap mellan de gamla rigida socialistsystemen och rena rama vilda västern i kapitalistisk anarki. Våra yngre är de som formar morgondagens Ukraina i ett nytt stabiliserat läge. Som fackförbund ska vi självklart vara aktiva i det”.

Yuri Pizhuk – Ordförande för de offentliganställdas fack i Ukraina tillsammans med ungdomsorganisationens ordförande Oksana Huz som berättar om organisering av unga fackliga.

* Utvecklingsprojektet med Ukraina och statliga facket där är ett av flera prioriterade, som ST driver för att hålla ihop och utveckla fackligt arbete inom statliga sektorer globalt.

Anna Wickman, kommunikationschef och Magnus Runsten, internationell handläggare, fackförbundet ST

 

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...