fbpx
3 juli, 2018 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad

Fackförbundet ST stärker medlemmarnas trygghet vid myndighetsflytt

- Vi är så klart nöjda när vi nu har nått en överenskommelse med vår motpart Arbetsgivarverket. Vårt mål med förhandlingarna var att stärka tryggheten för våra medlemmar när regeringen flyttar på tusentals statliga myndighetsjobb. Något som vi har lyckats med, säger STs förh

Det var efter en dom i Arbetsdomstolen (AD) hösten 2017 som det slogs fast att anställda som inte kan följa med till den nya arbetsorten när regeringen flyttar på statliga myndigheter, måste säga upp sig själva. Detta innebär en rad negativa konsekvenser för den enskilde, bland annat avstängning från a-kassan i 50 dagar.

– Vi har förhandlat med Arbetsgivarverket för att finna en bättre reglering av villkoren för våra medlemmar i en utsatt situation. Det har också varit viktigt för oss att motverka att medborgarna får sämre service till följd av regeringens flyttkarusell, fortsätter Åsa Erba-Stenhammar.

ST har lyckats åstadkomma ökad trygghet för medlemmarna genom:

  1. Att Trygghetsstiftelsen redan får komma ut till myndigheterna, efter det att regeringsbeslutet om omlokalisering blir känt, för att informera om vad som gäller.
  2. Att berörda medlemmar kan få 1-3 samtal med Trygghetsstiftelsen i syfte att få stöd inför sina egna beslut om de vill flytta med eller inte.
  3. Att berörda medlemmar som har behov kan få individuella åtgärder av stiftelsen 6 månader innan flytt.

De nya villkoren gäller omedelbart och berör medlemmar med nationell arbetsskyldighet. Förhandlingarna har varit gemensamma för samtliga fackförbund inom staten; Seko, Saco-S, OFR/S, P, O (Fackförbundet ST ingår i OFR).

Mer från samma skribent