fbpx
Bild som illustrerar STs stresskampanj
23 oktober, 2019 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Ett stort tack ska du ha!

Idag är det Skyddsombudets dag, en årligen återkommande högtidsdag mitt i EUs arbetsmiljövecka. Den firas för att särskilt uppmärksamma de insatser som skyddsombuden utför. Ett viktigt arbete som är värt ett stort tack; inte bara idag utan i alla andra dagar:

 

Det är en vanlig jobbardag idag, en onsdag. Du kanske inte tänker något särskilt om just den här dagen. Du sköter ditt uppdrag idag den 23 oktober som i alla andra dagar. Kanske får du ett tack av dina kollegor som snappat upp att det idag är Skyddsombudens dag mitt i EUs arbetsmiljövecka. Och visst är dina insatser värda att uppmärksammas och att tacka för.

Som skyddsombud har du ett av de viktigaste uppdragen i arbetslivet. Du påverkar inte bara arbetsmiljön, du gör ofta din arbetsplats bättre för dina kollegor och dina chefer – du räddar också liv.

Så här beskriver ett skyddsombud sitt uppdrag: ”Vi skyddsombud finns där för er, våra kollegor. Vi har fått ert förtroende att företräda er och det är inte alltid ett enkelt uppdrag. Vi har en arbetsmiljölagstiftning, massor av föreskrifter, skrivelser i kollektivavtal och så vidare att lära oss att tolka efter bästa förmåga. Tyvärr är det många arbetsgivare som inte vill ge oss den utbildning vi behöver så vi spenderar många sena kvällar med att läsa på om vad det är som gäller.”

Skyddsombuden i ST säger ofta att de känner att de har viktiga uppdrag men att tiden inte räcker till och att de gärna vill ha mer utbildning. De önskar också att de hade mer tid för uppföljning och att engagera sig i EU-relaterade frågor. För att försöka tillmötesgå några av önskemålen får du som är skyddsombud idag eller i morgon ett nyhetsbrev i din mejlbox. Ta gärna kontakt med någon från STs arbetsmiljögrupp om du har frågor. Du hittar namnen i nyhetsbrevet med adressen (at)st.org, vi inbjuder också till ett webbinarium om OSA som är en timme långt i januari. Redan nu kan du göra en förhandsanmälan så får du mer information om tid och datum för webbinarium. Ett stort tack ska du ha för att du är skyddsombud, inte bara idag utan alla dagar!

 

Här kan du läsa mer:

https://st.org/om-st/rapporter/arbetsmarknad/nastan-160-000-nya-jobbchanser-i-staten

https://st.org/om-st/rapporter/arbetsmiljorapporter

https://st.org/fortroendevald/arbetsmiljo

https://www.tco.se/fackligaakademin/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från samma skribent