fbpx
7 maj, 2015 | Sofia Johansson | Arbetsmarknad

Ett års tjänstledighet är ingen hit

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterade igår moderaternas vårbudgetmotion. Alliansen presenterar nu inget gemensamt budgetförslag men de borgerliga partierna har fortfarande en hel del lika förslag. Moderaterna satsar framför allt på jobben.

Nu vill de att alla som är behöriga ska få gå på Komvux och de satsar på matchningsanställningar för långtidsarbetslösa. Att Arbetsförmedlingen ska få jobba mer med matchning mellan företag och arbetslösa vill också vi i ST. Moderaterna vill förändra Arbetsförmedlingen men det framgår inte riktigt vilka nya idéer de har.

För fler jobb vill moderaterna också satsa på nyföretagande och föreslår därför att rätten till tjänstledighet förlängs från sex månader till ett år. Det här tror jag kommer vara moderaternas minst populära förslag bland arbetsgivare. För STs medlemmar i statlig verksamhet så skulle det kunna leda till att andelen visstidsanställda ökar ytterligare. Det vore inte välkommet eftersom staten redan idag är sämst i klassen i den grenen.

För att stötta nyföretagandet föreslår moderaterna att Skatteverket ska mäta och kartlägga den tid företag ägnar åt skatteadministration. Det ska också bli krav på att alla myndigheter ska sätta tydliga tidsgränser för sina handläggningstider. Jag menar att det är att slå in öppna dörrar.

Mer från samma skribent