fbpx
9 juni, 2019 | Magnus Runsten | Internationellt

En vår av förändring och förnyelse i Ukraina

Måndag den 20 maj svors en ny president in till att leda Ukraina och samma dag invigdes State Employees Union of Ukraine sin nya utbildningslokal som ett nytt steg på deras förnyelseresa. På bilden syns STs Magnus Runsten och Mikael Andersson framför Fackföreningarnas hus.

Från fiktion till verklighet, Volodomyr Zelensky blir president igen

Volodomyr Zelensky svär eden att tjäna landet.

Måndagen den 20 maj svors den osannolike Volodymyr Zelensky in till rollen som Ukrainas president. Det var den andra gången i hans 41 åriga liv. Förra gången skedde det i en populär ukrainsk TV-serie där han gestaltade en vanlig lärare som oväntat blir president.

Men nu tycks tycks alltså verkligheten hunnit ikapp fiktionen, skådespelaren och komikern tar nu över makten i landet efter att 73% röstat på honom till president i andra valomgången i konkurrens med den tidigare presidenten Petro Poroshecko.

 

Otydlig reformagenda

Detta trots att Zelenskys reformagenda varit anmärkningsvärt ospecifik med undantag av att han intagit samma roll som sin tidigare rollkaraktär med fokus på att bekämpa korruption. Vad som däremot är tydligt av valresulatet är att befolkningen i landet önskar sig något nytt. Hur detta kommer att påverka landet, arbetsrätten, statsförvaltningen och fackförbunden vet vi ännu inte men det lär klarna inom kort.

Invigning tillsammans med fackliga ledare från andra förbund som är nyfikna på lokalen och den fackliga utbildning som vi arbetar fram i projektet,

Invigning av nya utbildningslokaler

Installationen av Zelinsky sammanföll med invigningen av fackets nya utbildningslokaler i Fackföreningarnas hus vid Maidantorget. Fackförbundet ST var på plats i genom Ombudsman Mikael Andersson och Magnus Runsten som jobbar som Internationell handläggare på ST.

 

Fackföreningarnas hus som sattes i brand den 19 februari 2014

Fackföreningarnas hus i brand vid Euromaidanprotesterna

Äntligen kan facket flytta tillbaka till sitt kontor där de har tillgång till funktionella utbildningslokaler för deras fortsätta förnyelse av förbundet. Huset som fackföreningsrörelsen gemensamt äger slukades av lågor den 19 februari 2014 i samband med Euromaidanprotesterna som riktades mot den dåvarande presidenten Viktor Yanukovych.

 

Bild från insamlingen där STs medlemmar visade prov på stor solidaritet med de drabbade i Ukraina.

Insamling via STs Internationella Solidaritetsond

Uppmaningen till STs medlemmar att bidra till insamlingen från 2014.

När vi i Fackförbundet ST nåddes av den tragiska nyheten startade vi en insamling via STs solidaritetsfond. Det resulterade i att STs medlemmar samlade in över 100 000 kr för att facket i Ukraina för att de snabbt skulle kunna komma på fötter igen och fortsätta sin moderniseringsprocess.

De senaste fem åren har State Employees Union of Ukraine (SEUU) tvingats bedriva sitt arbete från tillfälliga lokaler så att äntligen ha tillgång till nya ändamålsenliga lokaler är ett stort framsteg.

 

 

Fokus på arbetsmiljöfrågor i utbildningen

Stämningen var god på utbildningen som handlade om arbetsmiljö, facklig påverkan och sociala medier.  En av deltagarna sammanfattade sina reflektioner på slutet: ”Vi hanterar konsekvenserna av våra arbetsmiljöproblem men jobbar inte aktivt med det förebyggande arbetet. Därför måste vi nu få till en konstruktiv diskussion med arbetsgivarrepresentanter och beslutsfattare om hur vi kan förbättra villkoren och vidareutveckla statsförvaltningen.”

Exempel på arbetsmiljöproblem som nämndes var allt från gränslös arbetstid, obetalda löner, mobbing, diskriminering, kalla lokaler, obetalt tvångsarbete, saknad tillgång till dricksvatten på arbetsplatsen.

 

Deltagare på utbildningen i nya , det här gänget driver på förnyelsen av statstjänstemannafacket i Ukraina.

Stort engagemang för förändringsarbete

Det råder med andra ord ingen brist på problem att ta itu med men och andra sidan råder det ingen brist på engagemang hos de fackliga företrädare som delagit i utbildningen.

Nu fortsätter resan framåt från det nya kontoret och nya utbildningslokalern med många företrädare som tillägnat sig fler verktyg för det fortsatta förnyelsearbetet.

Mer från samma skribent

2021-02-24 | Magnus Runsten | Okategoriserade

Ett år har gått sedan pandemin slog till på allvar och som många gånger förr förstärker den nya krisen redan befintliga orättvisor. En grupp som drabbats hårt under året är kvinnor, inte minst i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) där...

2020-09-15 | Magnus Runsten | Internationellt

Lyckligtvis hade ett flertal diplomater däribland en svensk lyckats ta sig till hennes hem i Minsk innan de maskerade männen hann bryta sig in. För stunden verkar deras närvaro säkra hennes frihet ett tag till. Svetlana Aleksijevitj är en av medlemmarna...

2020-08-19 | Magnus Runsten | Hbtqi-frågor

Pandemin har lett till att många parader, seminarier och Pridefester ställts in, men på nätet fortsätter en global mobilisering för hbtqi-personers rättigheter även under coronatider. För att få en uppdatering om den internationella fackliga rörelsens...