fbpx
8 mars, 2016 | Sofia Johansson | Nyheter

Det går att minska löneskillnader

Vi i ST är medlemmar i 15:57-rörelsen och vårt gemensamma mål är lön hela dagen. Bakgrunden är att skillnaden mellan män och kvinnors löner är 13,2 procent enligt Medlingsinstitutet. Räknat på en arbetsdag mellan klockan 8-17 så jobbar kvinnor gratis efter klockan 15:57.

Kvinnor i Sverige tjänar i genomsnitt 4 400 kronor mindre än män varje månad. Detta växer till ofantliga summor och under ett arbetsliv så tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än män.

Detta har Sveriges Kvinnolobby idag uppmärksammat idag på internationella kvinnodagen och på alla kvinnors vägnar skickat en faktura till statsminister Stefan Löfven på 17,7 biljoner kronor. Det är alltså summan som alla kvinnor förlorar i det ojämställda arbetslivet.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns i alla yrken och i alla branscher. Men faktum är att staten som bransch ändå är bättre än många andra. Löneskillnaderna inom staten är mindre, 8,6 procent i genomsnitt. Kvinnor som är chefer i staten har i genomsnitt något högre lön än män som är chefer. Jag tror att en viktig framgångsfaktor för detta är att personalen kategoriseras i ett system som heter BESTA-kodning. Det gör det enklare att jämföra löner och synliggör löneskillnaderna. Nu driver vi i ST på för att få årliga lönekartläggningar så att orättvisa löneskillnader tydliggörs både i staten och inom andra sektorer.

Mer från samma skribent