fbpx
ett ljus som brinner
30 september, 2019 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Dålig belysning på jobbet kan ge huvudvärk i onödan

Vid nästa skyddsrond kan det vara läge att se över ljuset lite extra. Dålig belysning leder ofta till ont i axlar och huvudvärk. Belastningsskador som orsakar stora kostnader för arbetstagare och samhälle:

Vi börjar närma oss den mörkare årstiden med allt färre ljusa tider och det kan vara läge att kolla vilket ljus du jobbar i. Sitter vi för länge i dålig belysning så skapar det ett onödigt slitage på axlar, dålig belysning är också en starkt bidragande orsak till huvudvärk och belastningsskador.

Kanske är det strax läge att göra skyddsrond på arbetsplatsen? Jättebra att ta itu med lite förbättringsarbete. De flesta av oss har nog koll på vilka möbler som behövs för att sitta bra vid skärm och för att undvika belastningsskador. Däremot brukar vi vara sämre på att gå igenom belysningen. Den som arbetar i dåligt ljus spänner sig ofta, vilket i sin tur kan leda till värk i nacke, axlar och huvud.  Vanliga problem är att lampor och bildskärmar är felplacerade. När vi möblerar om på kontoret ska vi se till att lampor hänger med och att dagsljus helst ska komma från sidan för att undvika blänk i skärm. Kontorsbelysning behöver helst också vara reglerbar. Olika personer behöver olika mycket ljus – bland annat beroende på arbetsuppgifter och hur gammal du är. En idé kan vara att ha tillgång till punktbelysning av skrivbordet. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att varje arbetstagare har en anpassad belysning efter dennes behov. Och en del av kontorsljuset ska komma från dagsljus. Det gör det lättare för kroppen att upprätthålla en naturlig dygnsrytm.

Den som är osäker på om ljuset på arbetsplatsen är tillräckligt kan ladda ner Arbetsmiljöverkets Iphone-app ”Ljus”. Med den kan man mäta lux – mängden ljus på en specifik punkt. På ett kontor är riktvärdet minst 500 lux. Appen kan också mäta kontraster och på så vis exempelvis indikera om en bildskärm har för hög kontrast mot ett fönster – där det kan vara för ljust dagtid och för mörkt kvällstid.

Grundregeln på en arbetsplats är att det ska vara ljust. Men ingen regel utan undantag: mörka platser gör oss mer kreativa och ökar vår förmåga att samarbeta, enligt tyska forskare. Forskarna lät försökspersoner jobba i rum med olika belysning. I ljusa rum skärptes deras logiska tänkande, medan mörka rum släppte loss kreativiteten och samarbetsförmågan. Forskarnas slutsats är att belysningen på en arbetsplats bör kunna anpassas efter vilken typ av arbete som för tillfället utförs.

För mer information och kunskap om ljus, använd Arbetsmiljöverkets föreskrifter www.av.se

 

 

 

Mer från samma skribent