fbpx
Hur skapar vi ett arbetsliv för alla åldrar
26 mars, 2018 | Marie Martinsson | Pensioner

Både fler och färre pensionerar sig vid 65

Men 65 år är fortfarande den vanligaste pensionsåldern. Det visar en pinförsk rapport från Pensionsmyndigheten. Men utvecklingen med en ökad andel som väljer att gå både före och efter 65 år fortsätter, skriver tidningen Arbetet:

Under 2017 gick ungefär lika många kvinnor som män i pension, visar Pensionsmyndighetens statistik. Men fler kvinnor (51 procent) valde att pensionera sig före 65 års ålder. Pensionsmyndigheten säger att 65 år kommer att fortsätta att vara den vanligaste pensionsåldern tills dess att riksdagen beslutar om en ny lägsta åldersgräns för garantipension. Kvinnor fick under året en lägre pension än män. I snitt fick kvinnor 800 kronor mindre än män per månad i inkomstgrundad pension. Kvinnorna fick 11 200 kronor medan män fick 13 000 kronor. Det är ju ingen nyhet att de orättvisor som skapas mellan kvinnor och män i arbetslivet består den dag då det är dags att gå i pension. Men det är oroväckande att denna trend håller i sig år efter år.

Ny överenskommelse om höjd pensionsålder

Strax före julen 2017  presenterade riksdagens pensionsgrupp en överenskommelse om höjd pensionsålder för allmän pension från 61 till 64 år. Visst, det är ett måste att det sker åtgärder med pensionssystemet för att kunna upprätthålla välfärden. Fler behöver jobba och fler behöver jobba längre. Men ST menar att ett förlängt arbetsliv måste förenas med förbättringar av arbetsmiljön, mer kompetensutveckling och lärande mitt i livet samt mer jämställda pensioner.

ST: Inflytandet över den egna arbetstiden ska öka

Med en höjd pensionsålder är det centralt att arbetsmiljön för STs medlemmar förbättras. Vår medlemsundersökning som vi genomförde 2017, där vi bland annat ställt frågor om arbetsmiljön, visar att stressen och arbetsbelastningen måste minska och att individens inflytande över arbetstiden måste öka. Vi vill därför se fler åtgärder från arbetsgivaren och regeringen för ett hållbart arbetsliv och för friskare arbetsplatser.

ST: Åldersdiskrimineringen måste upphöra

Det är viktigt att det finns reella möjligheter för alla att kunna jobba ett helt yrkesliv. Det krävs finansiella förutsättningar för kompetensutveckling eller karriärbyte mitt i livet. För att kunna jobba längre måste det vara tillåtet att delta länge i arbetslivet. Den åldersdiskriminering som vi ser på arbetsmarknaden måste upphöra.

I det fortsatta arbetet är det viktigt att höja nivåerna för de med de med lägst pensioner. Tilliten till pensionssystemet riskerar att urholkas när det som idag inte är så stor skillnad mellan de som har arbetat ett helt yrkesliv och de som har garantipension. Många kvinnor får för låga pensioner, det måste förändras. Vi tror att pensionerna kommer bli en av de stora frågorna i höstens val.

 

 

 

Marie Martinsson

Utredare med förkärlek för yoga, huskatter och damfotboll. Boende i...

Mer från samma skribent

2019-12-10 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad

I går kunde vi läsa om att regeringen och samarbetspartierna skjuter upp AF-reformen till 2022. Mycket bra att de låter det ta den tid som kan behövas för att få omgörningarna på plats och inte hasta och slarva  igenom reformen. Det är något som...

2019-10-23 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

  Det är en vanlig jobbardag idag, en onsdag. Du kanske inte tänker något särskilt om just den här dagen. Du sköter ditt uppdrag idag den 23 oktober som i alla andra dagar. Kanske får du ett tack av dina kollegor som snappat upp att det idag är...

2019-10-08 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Arbetsmarknaden är på många områden väldigt könsuppdelad. Arbetsmiljöforskaren Annika Härenstam brukar dock inte hänga upp sig vid resonemang om kvinnors ohälsa.-  Visst pratar vi ofta om arbetsmiljö och kvinnors ohälsa, säger Annika Härenstam som menar...