fbpx
13 november, 2015 | ST Bloggen | Internationellt

Att påbörja en dialog och tillit för medborgarna

Igår har varit en händelserik dag i Lomé. Jag har pratat med deltagarna på konferensen om studenternas roll i fackligt arbete och hur ett gemensamt arbete kan ibland genomföras. Visserligen har studenter sina studentkårer i Sverige och bättre organisering men inte alltid i de länder som närvarande på konferensen därför blev detta en intressant diskussion om hur man kan engagera unga människor i fackligt arbete.
Burkina Faso har två studentorganisationer som arbetar med stödja unga i arbetslivet men Benin så är det farligt för ungdomar att organisera sig för de är rädda att förlora sina jobb eller att familjen är rädda för deras barns skull om de engagerar sig fackligt. Bör vi ta fundering om vilka strategier vi har i Sverige för att locka in dem unga engagerade att fortsätta eller ens påbörja fackligt arbete? Bör vi se över detta innan det blir för sent för en lämplig övergång?

Det jag fann intressant var att en livlig diskussion bland alla representanter från alla länder (Burkina Faso, Benin, Malin, Tchad, Togo, Niger, Senegal) att länder har olika förutsättningar och hur studenter behandlas om de engagerar sig fackligt. Ländernas sammanställningar på utmaningar, potential och strategier visade på eftertanke att det är dags att ta denna utmaning på allvar, unga måste börja träna sig att utföra fackligt arbete för att kunna utveckla både verksamhet och landet i sig själv. Detta måste påbörjas snarast möjligt

En stor händelse under gårdagen var även att vi var på möte med Togos arbetsmarknadsminister. Under mötet låg vikten på att en dialog måste föras mellan regeringen och de fackliga organisationerna i Togo för att kunna förbättra arbetsvillkor generellt för landets anställda och kvinnligt anställda i landet. Här såddes ett frö för framtida dialog och vi hoppas att det ska ge resultat lite längre fram för både fackliga organisationer i Togo och för alla anställda. Ett intressant och givande möte som även påminde lite att även vi har arbete framför oss när vi återvänder till Sverige i det fackliga arbetet. Att kunna utveckla så behövs en dialog också på olika nivåer så att tillit kan byggas och diskussionerna utvecklas positivt för alla parter för framtiden.

Mer från samma skribent