fbpx
26 januari, 2017 | Sofia Johansson | Statsförvaltning

Att inte agera är också ett val

Misstankarna om korruption och brottslighet på Fastighetsverket är mycket allvarliga. En eller flera chefer misstänks ha begått brott och trots flera anmälningar från medarbetare så har Generaldirektören Björn Andersson valt att agera först efter två år och göra en polisanmälan.

Det finns mycket att lära av den här historien men en viktig sak är att välja att inte göra en polisanmälan trots allvarliga indicier. Det är fel val eftersom alla inom staten måste stå för hörnstenarna om öppenhet, rättssäkerhet och tillit.

Igår gjordes en razzia på Statens fastighetsverk och material beslagtogs. Idag har beskedet kommit att både fastighetsdirektören och generaldirektören på Statens fastighetsverk sitter anhållna misstänkta för trolöshet mot huvudman.

Per Bolund, ansvarig minister för Statens fastighetsverk, förklarade nyligen på presskonferensen att Björn Anderson har tagit en timeout då han i samband med den pågående polisutredningen inte kan fullgöra sina arbetsuppgifter. Det är också ett val som ministern gör. Så om generaldirektören inte hade blivit anhållen så hade han kunnat jobba kvar? Rimligen inte. Dags att agera Bolund!

Mer från samma skribent