fbpx
28 februari, 2014 | Elin Moberg | Internationellt

Ära åt våra hjältar! – gästbloggat från ett eldhärjat Kiev

Har ni sett några nazistgrupper på Maidan under denna period?
Min fråga ställdes mot slutet av intervjun. Vi satt i ett ödsligt mat-och shoppingcentrum under Maidan, Självständighetstorget. Det var tidigt på måndag morgon och bara fyra dagar tidigare hade ett sextiotal människor dödats av krypskyttar precis ovanför oss. Den enorma genomskinliga kupolen ovanför oss skänkte ett sammetsmjukt ljus över våra ansikten, bord med pappersmuggar med espresso och papper.
Både Nelia Nikitenko och Tatiana Nikitina från ser bestört på mig och jag får upprepa frågan. De är båda ledande inom Ukrainas Tjänstemannaförbunds, Nelia är rådgivare och Tatiana är ordförande.
– Vi är normala människor! Nej, vi har inte sett några nazister bland demonstranterna.
Jag visar dem ett exempel på en bild som cirkulerar i rysk media, och nu även i sociala medier i många länder, med Adolf Hitler på en en stor bild som sägs vara tagen i Kiev nyligen. Flera har dementerat bilden i Ukraina. Den har visat sig vara manipulerad, men tagits som en av många intäkter på att det finns nazister bland de aktiva på Maidan.
– Propaganda från Ryssland! säger Tatiana Nikitina och hennes medarbetare Nelia Nikitenko  undrar förvånat om jag tror på det?
Tatiana Nikitina fortsätter:
– Grupper av människor ropar “Leve Ukraina!”, även jag, och då brukar folkmassan svara “Ära åt våra hjältar!”. Är jag då nazist? Vi står för social rättvisa, säger hon skarpt.

Tatiana Nikitina föddes i Murmansk. Hennes far var officer i armén och familjen flyttade ofta, men 1968 satte de ned bopålarna i ukrainska Charkiv. Hela hennes uppväxt präglades av det historiska arvet om kampen mot nazismen. Inte minst i Murmansk och på Kolahalvön där läget var skarpt och många dog under andra världskriget. I 25 år har hon arbetat och levt för de fackliga frågorna. Det går inte att missta sig på hennes engagemang. Hon säger:
– Just nu finns inget viktigare än att samla den fackliga rörelsen. Vi har ett svårt arbete framför oss, men styrkan är våra medlemmar.

Bilder och text av Maria Söderberg, journalist och fotograf med erfarenhet från bland annat Vitryssland, Afghanistan och Ryssland.  Maria reste till Kiev för TCOs räkning den 22-24 februari 2014.

Missa inte att höra Maria Söderberg berätta om sitt besök i Kiev, under ett lunchseminarium på TCO 14 mars, 11.30 – 13.00, Linnégatan 14, Stockholm. Med på seminariet är också Karin Brunzell, STs internationella sekreterare som berättar om ST samarbete med statstjänstemannaförbundet SEUU i Ukraina. Anmäl dig senast 11 mars.

Läs ytterligare inlägg om SEUU och Ukraina av Maria Söderberg på TCOs hemsida

ST har startat en insamling till stöd för förbundet i Ukraina vars hus totalförstördes när regimen slog till mot proteströrelsen. Sätt in ditt bidrag på STs Solidaritetsfond pg 1144-5.

Fackförbundshus Maidan 2 - Kopia Tatiana och Nelia i förödelsen på Maidan

Tatiana februari Tatiana Nikitina, SEUUs ordförande

Fackförbundshus Maidan 1 Fackföreningarnas hus efter branden

Maidan Vera Bubon 22 år 2014 - Kopia Maidan

Maidan 24 febr 2014 - Kopia Maidan och Fackföreningarnas hus

Sörjande Kiev 2014 - Kopia Sörjande Kiev

 

Mer från samma skribent

2020-05-25 | Elin Moberg | Öppenhet

Via hemtjänst och äldreboenden har smittan drabbat just de som skulle isoleras och skyddas. Kanske var det oundvikligt, eller åtminstone väldigt svårt att undvika att sjukdomen skulle leta sig in just här. Men det är ändå något som skaver, och det...

2019-09-09 | Elin Moberg | Statsförvaltning

Mest drabbat av nedskärningar i den statliga servicen är mindre orter på landsbygden, för många människor i glesbygd har avståndet till det närmaste myndighetskontoret ökat med många mil. Och värre kommer det att bli. SKLs ordförande Anders Knape gick i...

2019-03-29 | Elin Moberg | Statsförvaltning

Idag meddelade regeringen att man tar ett viktigt steg för att en utbildning för statsanställda ska bli verklighet. En gemensam och obligatorisk utbildning för de som anställs i staten är en fråga som vi på ST drivit länge. Vi är glada att våra...