fbpx
Vintertid och snö
21 december, 2017 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Äntligen ledigt – men varför så svårt att varva ner?

Vintersolståndet är här! Idag den 21 december tröskar vi oss igenom årets mörkaste och kortaste dag. Sedan går vi mot ljusare tider. Skönt för vi behöver ljuset för att hjärnan ska kicka igång igen. Så här års har vi inte så mycket energi kvar. Av alla de projekt som vi planerade i augusti då vi var som piggast – blir det inte så mycket mer nu. Vi orkar inte ens fundera på dem. Inte så konstigt med tanke på den lilla gnutta solljus vi får oss till liv vintertid.

Dags för julledighet och sovmorgnar

Nu längtar vi efter julledighet och sovmorgnar. Men många av oss har svårt att koppla av när väl den efterlängtade ledigheten infinner sig. Jobbfrågor och funderingar gnager och far i huvudet. Inte heller det är konstigt. När vi går på högvarv under lång tid glömmer kropp och sinne bort hur man varvar ner. Adrenalinet fortsätter att pumpa. Det kan kännas konstigt att behöva anstränga sig för att koppla men är en absolut nödvändighet. Vi måste öva för vi är inte särskilt bra på det.

Äntligen ledigt – men svårt att varva ner

En undersökning som gjordes av nätresebyrån Expedia med nästan 9 000 arbetstagare från 22 länder visar att svenskarna utmärker sig när det handlar om att lägga tid på riktig avkoppling. Vi släpper inte riktigt taget utan hamnar här i bottenskiktet. Här några exempel:

  • 6 av 10 säger att de har svårt att varva ner när de går på ledighet och semester.
  • 7 av 10 håller konstant koll på jobbmejlen.

Det här är beteenden som vi behöver komma bort ifrån. Nästan all forskning på området visar att vi till slut gör ett sämre jobb när vi inte kopplar av från jobbet när vi är lediga. Det finns en förhöjd risk för att hamna i riskzonen för att drabbas av den sjuka jobbstressen. Det är sunt att koppla av men det kan behövas träning.

Några enkla tips på vägen för en avkopplande julledighet:

  • Öva på att göra absolut ingenting och planera in egen tid i kalendern. Rucka inte på detta även om det är lätt att ge med sig när andra vill bestämma din dagordning.
  • Träna på att må bra; ta en promenad, meditera, lös ett korsord, känn dofter och unna dig sund och god mat.
  • Ta en kort tupplur på eftermiddagen och börja ladda batterierna.
  • Påminn dig om att vi går mot ljusare tider. Snart är det dags igen för ljusa vårmorgnar och ljumma sommarkvällar. En bra målbild.

Så låt inte den sköna juletiden omvandlas till en ny stressig tid full av måsten. Låt dig inte hamna i ett nytt ekorrhjul. Fyll inte på kalendern för 2018 redan nu. Lägg din tid på att träna på att få den avkoppling du så väl behöver. När du sedan kommer tillbaka till jobbet kan du läsa några bra tips från  Prevent om hur du och din chef kan hantera osund stress i vardagen på jobbet.

Fakta: Vad är vintersolstånd?

Vintersolståndet är tidpunkten då solen står som lägst på himlen sett från norra halvklotet – och 2017 infaller detta den 21 december klockan 17.28. Antalet soltimmar är försvinnande få.

Bor du norr om polcirkeln kikar solen inte fram överhuvudtaget.

 

 

Marie Martinsson

Utredare med förkärlek för yoga, huskatter och damfotboll. Boende i...

Mer från samma skribent

2019-12-10 | Marie Martinsson | Arbetsmarknad

I går kunde vi läsa om att regeringen och samarbetspartierna skjuter upp AF-reformen till 2022. Mycket bra att de låter det ta den tid som kan behövas för att få omgörningarna på plats och inte hasta och slarva  igenom reformen. Det är något som...

2019-10-23 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

  Det är en vanlig jobbardag idag, en onsdag. Du kanske inte tänker något särskilt om just den här dagen. Du sköter ditt uppdrag idag den 23 oktober som i alla andra dagar. Kanske får du ett tack av dina kollegor som snappat upp att det idag är...

2019-10-08 | Marie Martinsson | Arbetsmiljö

Arbetsmarknaden är på många områden väldigt könsuppdelad. Arbetsmiljöforskaren Annika Härenstam brukar dock inte hänga upp sig vid resonemang om kvinnors ohälsa.-  Visst pratar vi ofta om arbetsmiljö och kvinnors ohälsa, säger Annika Härenstam som menar...