Visste du 60% av alla länder inte tillåter arbetstagare att organisera sig fackligt? Visste du också att det fortfarande förekommer slaveri? Det är så klart väldigt stora utmaningar som inte går att lösa på en dag. Men det finns enkla saker som du kan bidra med som i längden kan göra stor skillnad.

Den 7 oktober infaller World Day for Decent Work, världsdagen för att uppmärksamma kampen för ett anständigt arbetsliv. Enligt världsfacket (ITUC) finns idag uppskattningsvis 25 miljoner moderna slavar, alltså människor som tvingas arbeta under hot. Dessutom har mer än 60% av arbetstagarna över hela världen, främst kvinnor osäkra jobb.

Det vill säga tillfälliga, deltids- eller kortsiktiga arbetstillfällen med dåliga arbetsförhållanden och där lönerna generellt minskar över tid (enligt rapport från internationella arbetsorganisationen, ILO).

Utmaningarna för en rättvisare värld och ett rättvisare arbetsliv globalt är enorma.

Så vad kan då du göra åt det?

Kom framförallt ihåg att förändring är möjligt. Steg för steg, beslut efter beslut, i det stora och det lilla kan vi tillsammans skapa ett anständigare arbetsliv i din närhet men också för människor i andra delar av världen.

Läs dig mer om vad vi gör i ST här: st.org/om-st/internationellt och ta del av broschyrer från vår webbshop och från Union to Union om arbetsvillkor och situationen för fackliga i andra delar av världen: www.uniontounion.se/material