Vissa kallar det den orangea revolutionen 2.0. De senaste dagarna har Ukrainas huvudstad Kiev översvämmats av protester mot president Yanukovych beslut att avbryta förhandlingarna med EU. ”Ukraina tillhör Europa” skanderar demonstranterna i de största regimkritiska protesterna sedan 2004 års orangea revolution.

Ukraina planerades skriva på ett samarbetsavtal med EU, men gjorde under helgen en överraskande helomvändning och drog sig ur alla förhandlingar.  Bedömare menar att det är påtryckningar från Kreml som ligger bakom kursändringen. Detta har lett till stora interna protester i ett splittrat land, där ungefär hälften av befolkningen vill närma sig Europa. Tiotusentals demonstranter samlades under söndagen i centrala Kiev för ett protestmöte på Europatorget. Den till en början fredliga demonstrationen urartade med stenkastning och tårgas när en grupp demonstranter bröt sig ur och drabbade samman med polis.

Den splittring som avspeglar sig i demonstrationerna genomsyrar alla nivåer av det Ukrainska samhället och handlar om EU gentemot Ryssland, men också om krav på förändring, förnyelse och öppenhet i det Ukrainska samhället. Korruptionen är svår och makthavare i alla läger kritiseras för att sätta den egna girigheten framför folkets bästa. Under Yanukovych presidentperiod har demokratin i Ukraina försvårats och civilsamhällets organisationer fått allt svårare att verka.

ST driver sedan 2006 ett projekt tillsammans med förbundet för statsanställda i Ukraina. Projektets syfte är att bidra till ökad demokratisering och intern förändring i ett förbund som fortfarande präglas av sovjettidens auktoritära arbetssätt. För ett par veckor sedan besökte STs förbundsstyrelse sina kollegor i Ukraina för ett rundabordssamtal om fackets framtid. Nya former för fackligt arbete, rekrytering och inflytande för unga medlemmar och framtida utmaningar för förbunden i Sverige och Ukraina stod på agendan. Detta är demokratiarbete från grunden som syftar till att stärka det Ukrainska  civilsamhället och är det något som behövs just nu så är det öpnna och demokratiska organisationer som kan driva på en positiv utveckling i det svåra skede landet befinner sig i.

Bild av Ivan Bandura, Kiev