Det brinner i fackföreningsrörelsens hus i Kiev. Natten till onsdagen den 19 februari sattes kontoret för ST samarbetsförbund, statstjänstemannaförbundet SEUU i brand och idag rapporterar DN att bara ett utbränt husskelett finns kvar. Fackföreningarnas hus ligger på Maidan-torget i centrala Kiev, epicentrum för den senaste tidens sammandrabbningar mellan polis och regimkritiska demonstranter. Nu startar ST en insamling för att stödja SEUU med återuppbyggnaden av huset.

Sedan november förra året har hundratusentals ukrainare protesterat mot regimen i en situation som blivit allt mer polariserad. På tisdagskvällen valde regimen att slå till hårt mot proteströrelsen på Maidan och hittills har 26 människor rapporterats döda i sammandrabbningar vi ännu inte sett slutet av.

De fackliga organisationerna som äger huset på Maidan upplät det tidigt till demonstranterna som har sovit, ätit och vilat ut i huset under den nu över tre månader långa kraftmätningen med regimen. Det var under tisdagskvällen som huset sattes i brand och Publikt rapporterar att SEUUs anställda inte längre har någon arbetsplats kvar att gå till.

ST har sedan 2006 haft ett nära samarbete med SEUU, ett samarbete som till stora delar handlat om demokratisering, öppenhet och förnyelse. Det som nu sker är ett hårt slag, inte bara mot proteströrelsen utan också mot facket och hela det demokratiska civilsamhället i Ukraina. Våra kontakter på förbundet är mycket kritiska till rapporter om att det främst är högerextrema som är kvar på torget och menar att proteströrelsen fortfarande till stor det består av vanliga människor som kämpar för demokrati.

För att visa vårt stöd till kollegorna i SEUU startar ST nu en insamling för att hjälpa förbundet med återuppbyggnaden av Fackföreningarnas hus i Kiev. Insamlingen kommer också att gå till att anskaffa datorer och annat kontorsmateriel så att SEUU så snart som möjligt kan återuppta sitt arbete. Sätt in ditt bidrag på STs Solidaritetsfond 1144-5, märk bidraget ”Ukraina”.

 

Bild av Amakuha, Maidan och fackföreningarnas hus på torsdag morgon